IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските петролни гиганти поемат в различни посоки

Макар че Роснефт е лидер в петролната индустрия в Русия, Лукойл изглежда е много по-добър избор за инвеститорите, които търсят кеш

13:30 | 10.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестирането в руски петрол се превръща в избор между парите и славата, а Лукойл е по-скоро част от богатата страна на този залог, коментира Bloomberg.

Вторият по големина производител на петрол в Русия стоеше отстрани, докато държавният му конкурент Роснефт се превръщаше в лидер на индустрията в страната – първо като си осигури контрола върху най-добрите активи на ЮКОС преди десетилетие, след това с придобиването за 54 млрд. долара на TNK-BP през 2013 г. и накрая с покупката на Башнефт през миналата година.

Въпреки този извънреден статут по-малката компания изглежда като много по-добър избор за инвеститорите, които търсят кеш. Макар че главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин изглежда готов да изгради империя в чужбина, която да допълни водещата му роля у дома, очаква се стабилните инвестиции на Лукойл в нови полета да доведе до по-високи парични потоци и дивиденти.

„Доходността на Лукойл е опора за акциите“, казва Илдар Давлечин, петролен и газов анализатор в Renaissance Capital. “Пазарът иска дивиденти“, допълва той.

На сегашните цени на акциите инвеститорите в Лукойл могат да получат възвръщаемост от 6-7% тази година, потенциално достигайки 9% до 2020 г., сочат анализатори, сред които е Goldman Sachs. В същото време доходността за Роснефт от печалбата през 2016 г. вероятно ще е под 2%, сочат изчисления на Bloomberg, базирани на печалбата на компанията. Роснефт планира и втори междинен дивидент тази година от печалбата за 2017 г.

Разминаването между най-големите производители в Русия явно ще продължи и занапред.

Макар че Роснефт обеща да плати 35% от нетната си печалба на акционерите, компанията ще продължи да поглъща активи. Гигантът е заделил 9,2 млрд. долара за приключването на придобиванията на индийска рафинерия, египетско газово поле и акции, предложени от останалите миноритарни инвеститори в Башнефт, според презентация на резултатите от четвъртото тримесечие.

Нарастващото влияние на Роснефт обаче си има цена. Общият дълг на компанията се е увеличил до около 59 млрд. долара през миналата година – най-големият сред руските компании. Международните санкции, наложени след като президентът Владимир Путин анексира Крим и подкрепи сепаратистите в Украйна, означават, че Роснефт няма достъп до кредиторите от Европейския съюз и САЩ, което намалява финансовата гъвкавост на концерна.

Роснефт плаща най-високия дял нетна печалба на акционерите сред руските петролни производители и държавни компании, посочва пресслужбата на компанията. Дивидентите растат по-бързо от тези на повечето ни конкуренти през последните пет години, допълва се в съобщението.

Последна актуализация: 05:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още