IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BAT купува водещите марки на "Булгартабак" за 100 млн. евро

Ако сделката бъде одобрена, базираният в Лондон тютюнев гигант ще придобие марките Victory, Eva Slim и GD

09:51 | 12.04.17 г. 12
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

British American Tobacco (BAT) купува водещи марки на производителя на цигари "Булгартабак", съобщиха от BAT. Стойността на сделката е над 100 млн. евро, като така базираната в Лондон компания ще стане собственик на водещите брандове на българския холдинг - Victory, Eva Slim и GD.

Част от сделката е и придобиването на дистрибуционната компания „Експрес Логистика & Дистрибуция".

С реализирането на сделката BAT ще има пазарен дял от 40% у нас, нарастващ значително от сегашните 12%.

Предложеното придобиване е предмет на антитръстови одобрения и се очаква да приключи до средата на 2017 година, става ясно още от съобщението.

BAT има опит в придобиването на тютюневи марки и други активи в страни от Централна и Източна Европа, посочват  от компанията.

Компанията има представителство в България и беше един от кандидатите за приватизацията на "Булгартабак" преди няколко години. Компанията обаче се отказа в течение на търга през лятото на 2011 година, сочейки като мотив "причини от търговски и стратегически характер".

Няколко дни по-късно Агенцията за приватизация у нас определи австрийската БТ Инвест за купувач на 79,38% от капитала на "Булгартабак" за сумата от малко над 100 млн. евро.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
BAT ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията, допълват още от компанията. 

В началото на март  "Булгартабак" съобщи за 16,8 млн. лева консолидирана загуба за 2016 година. Отчетът показа спад на продажбите с 30% до 383 млн. лева през миналата година. Основната причина е спирането на продажбите за Близкия изток, обясниха от холдинга. 

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 5
Toranaga
преди 7 години
с други думи, затваря производството и "продава" пазарния си дял!! За БГ остава един голям .... Чао Булгартабак !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още