IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: Има логично обяснение за поскъпването на водата във Варна

Някой трябва да финансира това дружество, коментира комисарят Валентин Петков

17:29 | 13.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има логично обяснение за повишаването на цената на водата във Варна – големите инвестиционни заеми, които има местното ВиК дружество, според Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Докладът от закритото заседание на членовете ѝ е публикуван на сайта на регулатора.

Комисарите отчитат, че планираните инвестиции са 2,5 пъти по-малко на жител, отколкото в София и Смолян, чиито планове за развитие Комисията вече разгледа. „Някой трябва да финансира това дружество“, коментира Валентин Петков.

Планираните инвестиции във Варна са на стойност 28,5 млн. лева за периода 2017 – 2020 г. Средно на жител се падат по около 12 лева, докато в София инвестицията е около 28 лева на жител, а в Смолян – 22 лева, обяснява по време на заседанието експертът Ивайло Касчиев.

Поскъпването на водата е част от бизнес плана на ВиК Варна. То предвижда с около 15% по-висока цена  в морската ни столица през 2017 г. През следващите четири години (до 2020 г.) също е предвидено повишение, но с по-слаб темп.

В момента цената на водата във Варна е 2,54 лева за куб. м (с ДДС). В искането на ВиК Варна е вписано увеличение до 2,93 лева през 2017 г. и до 3,02 лева за куб. м до 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още