IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият iPhone може да се отключва с 3-D сканиране на лицето

С новата система ще може да се удостоверяват плащания и да се стартират приложения

10:35 | 04.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Apple Inc. работи по функция, която би позволила да отключите своя iPhone с помощта на лицето си, вместо с пръстови отпечатъци.

За своя нов iPhone, който се очаква да бъде пуснат в продажба по-късно през тази година, Apple тества подобрена система за сигурност, която позволява на потребителите да влизат в системата, да удостоверяват плащания и да стартират приложения, защитени чрез сканиране на лицето им, предава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с продукта. Функцията се захранва от нов 3-D сензор, допълват хората, които са пожелали да не бъдат идентифицирани, тъй като обсъжданията на технологията са поверителни.

Компанията тества и функция за сканиране на очи за увеличаване на сигурността.

Бързината и точността на сензора са ключови за функцията. Тя може да сканира лицето на потребителя и да отключва iPhone в рамките на няколко стотин милисекунди, казва се в материала на Bloomberg. Функцията е проектирана да работи дори и ако устройството е легнало на равна повърхност. Функцията все още се намира в период на тестове и може да не се появи в новото устройство. Въпреки това целта е тя да замени Touch ID скенера за пръстови отпечатъци. Говорител на Apple отказва да коментира темата.

При направените тестове функцията за отключване с лицево разпознаване събира повече данни от сканирането на пръстови отпечатъци, което я прави по-сигурна от Touch ID системата. Apple пусна Touch ID през 2013 г. с iPhone 5s за отключване на телефона и добави поддръжка за удостоверяване на плащанията и влизане в приложения година по-късно.

Apple не е първият концерн, който използва различни форми на биометрична идентификация. При най-новите си телефони Samsung позволява на потребителите си да отключват телефоните и да извършват плащания чрез сканиране на ретината. Тази характеристика на Samsung Galaxy S8 обаче събра лоши отзиви, след като редица потребители са успели да подведат сензора, поднасяйки му отпечатана снимка на очите на потребителя.

Сензорът на Apple има възприятие за триизмерна дълбочина, което означава, че е по-малко вероятно системата да бъде измамена от двуизмерни изображения. Анализатори от JPMorgan Chase & Co. и други фирми заявиха по-рано през тази година, че сензор за 3-D вероятно ще бъде включен в следващия iPhone.

Дебютът на новия iPhone през есента ще отбележи най-големия ъпгрейд от години за най-важния продукт на компанията. Apple представи iPhone 7 и iPhone 7 Plus през миналата есен с акцент върху камерата и увеличаването на скоростта на действие, като използва същия дизайн като на предишните iPhone 6s.

iPhone генерира почти две трети от продажбите на Apple и се превърна в основен хъб за продукти като Apple Watch, Apple TV, както и новия HomePod.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още