IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият лидер на "Пет звезди" няма да отдалечава Италия от ЕС

Луиджи ди Майо обаче планира референдум за членството на страната в еврозоната, ако ЕП не отстъпи и не се предоговорят някои договори в блока

17:03 | 25.09.17 г. 5
<p>
	Новият лидер на &quot;Пет звезди&quot; Луиджи ди Майо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият лидер на "Пет звезди" Луиджи ди Майо. Снимка: Ройтерс

Новият лидер на популисткото движените „Пет звезди“ в Италия Луиджи ди Майо сякаш смекчава позицията на предшественика си Джузепе (Бепе) Грило за членството на страната в Европейския съюз (ЕС).

Ди Майо, който ще е и кандидат на партията за премиер на изборите догодина, коментира, че подкрепя Италия да остане в рамките на ЕС, но ще настоява за промяна на някои от договорите, които се отразяват зле на италианската икономика.

Ди Майо на практика изключва варианта Италия да напусне ЕС, каквото се лансираше от предшественика му, но продължава да настоява за референдум за използването на еврото, а евентуално напускане на еврозоната ще се превърне в централен въпрос за партията.

„Представили сме програма от седем точки за еврото пред Европейския парламент (ЕП). Финалната точка е референдум за еврото“, коментира новият лидер на „Пет звезди“.

Той пояснява, че ако програмата им бъде посрещната „отворено“ и се стигне до дебат, партията ще настоява „за промяна на правилата“. В противен случай ще се свика референдум за членството на Италия в еврозоната, допълва той.

Луиджи ди Майо коментира, че ако „Пет звезди“ управлява страната, Рим е малко вероятно да търси подкрепа и съюз с американския президент Доналд Тръмп. Ди Майо подчертава, че по въпроси като Северна Корея например партията му е напълно съгласна с позицията на Тръмп, но що се отнася до увеличаването на разходите за отбрана, той не смята, че това ще се случи при управление на движението.

„Определено не желаем да финансираме програмата на НАТО с още 14 млрд. евро“, коментира той, визирайки сумата, която ще е необходима на Италия, за да увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП.

Очаква се под ръководството на Луиджи ди Майо „Пет звезди“ да подеме и силна антиимигрантска политика предвид това, че новият лидер на движението отдавна атакува неправителствените организации, които работят на терен с нелегални мигранти.

Ди Майо обаче също подкрепя идеята молби за убежище да могат да се подават в центрове извън ЕС. Според него така страните ще могат да „филтрират“ исканията по произход и да приемат тези, които наистина се нуждаят от закрила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Хахаха , клоуни жалки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 6 години
"Луиджи ди Майо обаче планира референдум за членството на страната в еврозоната..."А пък ние сами се бутаме за там !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още