IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц поиска създаването на "Европейски съединени щати" до 2025 г.

Лидерът на германските социалдемократи поиска от съпартийците си разрешение за започването на коалиционни преговори с консерваторите на Меркел

17:41 | 07.12.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Германската социалдемократическа партия (SPD) Мартин Шулц призова днес за по-тясна интеграция в Европейския съюз с цел създаването до 2025 г. на "Европейски съединени щати", предаде ДПА.

По време на конгреса на партията си той каза, че желае ЕС да започне работа по нов конституционен договор, който да създаде федерална Европа с единна политика в сфери като вътрешната и външната сигурност, данъците и валутните въпроси, международното развитие и предоставянето на убежище. По думите му страните, които не желаят федерализирането, трябва да останат извън блока, предава БТА. 

В речта си Шулц подчерта, че европейските ценности се подкопават системно от Полша и ЕС не е в състояние да стори нещо, а Унгария също се отдалечава все повече и повече от блока, включително чрез големите си сделки с Китай, отбелязва Ройтерс. 

Лидерът на SPD поиска от съпартийците си разрешение за започването на преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за съставянето на широка коалиция. "Ние не трябва да управляваме на всяка цена. Но не трябва и да отказваме да управляваме при всички обстоятелства. Важно е какво можем да направим", каза Шулц и добави, че "съдържанието е важно, а не формата".

Мартин Шулц засегна и икономически въпроси. Според него е по-добре да се инвестира в еврозоната, вместо вниманието да се съсредоточава върху мерките за икономии. "Нашият континент не може да си позволи още четири години германска политика към Европа, каквато практикуваше Волфганг Шойбле", каза той по адрес на бившия финансов министър на Германия. 

Шулц изказа предположение, че ако ЕС имаше общ финансов министър, той щеше да попречи на гигантски компании като Facebook и Google да се изплъзват от плащането на дължими данъци. Той посочи, че с оглед глобалните климатични промени Германия трябва да спре добива на кафяви въглища, но без това да се отрази на поминъка във въгледобивните райони. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 6 години
просто няма да гласуваме и избираме хомо партии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Абе защо не.... обаче само при положение че преди това спрат с хомо-фалшификациите, дискриминациите, лъжите, изнудванията и налагането на различни глупости на общества, които не са съгласни с нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
abdul
преди 6 години
Автоматично?Полша? Унгария? Заради големи китайски инвестиции?Защо Мартин звучи толкова притеснен? Хм..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
Ivan.r
преди 6 години
Аре нема нужда, мерси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още