IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ подкрепи промените на ДПС в Закона за банковата несъстоятелност

Според Йордан Цонев поправките ще са ефективен правен инструмент за възстановяване на заграбеното от КТБ

11:10 | 17.01.18 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът прие на първо четене законопроектът на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС за промени в Закона за банковата несъстоятелност.

Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ, като решението беше взето с 96 гласа "за", 10 "против" и 37 "въздържал се".

"Обединените патриоти" не гласуваха с изключение на трима, които се въздържаха. Въздържаха се и от "Воля" - четирима депутати. От БСП се разделиха - 10 социалисти гласуваха "против", а 30 се въздържаха.

Според вносителите с промените се дава правен способ да се върне разграбеното на държавата от КТБ.

С приетите на първо четене изменения в закона всички прихващания и вземания, по които не е имало действителни плащания, се обявят за недействителни.

В закона е разписано още, че КТБ е действала като финансова пирамида.

Според Йордан Цонев промените ще са ефективен правен инструмент в ръцете на синдиците, ако спечелят делата, да възстановят заграбеното от КТБ. Той отсече, че фалитът на банката е грабежът на века и е направен от мажоритарния собственик и неговия екип.

Ще бъдат обявявани за нищожни всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването нейното имущество, както и недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето й под специален надзор.

Предлаганите промени включват още забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност; въвеждане на относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка, обявена в несъстоятелност, и увеличаване срока за предявяване на отменителните искове по несъстоятелност.

Йордан Цонев поиска от ГЕРБ да не бави приемането на текстовете, защото това има цена.

Да не продължаваме тази практика "по-добре да се въздържим, за да не ни обвинят в корупция", призова той, цитиран от БТА. По думите му през 2014 г. е бил пропуснат реален шанс да се спасят вложенията в т.ч. и негарантираните в КТБ като се приеме механизъм за капитализиране на банката, което би я стабилизирало и по-късно тя да бъде предложена за приватизация, а парите да бъдат върнати какъвто пример имало в Португалия.

Румен Гечев възрази срещу опита да се прехвърля, според него, вината върху тези, които не я носят. Кой крив и кой прав трябва да установи българският съд, в България който краде трябва да носи отговорност, а кой краде е ясно на целия български народ, заяви той. КТБ е криминален случай и законодателят не може да задължава всички български данъкоплатци да покриват "очевидни корупционни схеми в КТБ и други банки", по думите на Гечев. Вие избрахте банковия надзор, синдиците,обърна се той към управляващото мнозинство. 

Йордан Цонев отговори, че с текстовете целта не е да се прехвърля вина, а Спас Гърневски /ГЕРБ/ нарече Румен Гечев "академик по фалиране на банки". Трябва да имате малко срама, упрекна той депутата от левицата, припомняйки, че част от професионалната му биография е на икономически министър в кабинета на Жан Виденов.

В дебата се включи и председателят на правната комисия Данаил Кирилов /ГЕРБ/ като настоя партията му да не бъде намесвана в този спор, защото през 2014 г. са били в опозиция и КТБ е поставена под особен надзор от друго управляващо мнозинство. Къде бяха тогава българските държавни институции, регулатори и контролни органи, какво предприеха през тази година и половина,попита той. Кирилов напомни, че първите два подобни закона с ограничителни мерки са били с авторство ГЕРБ.  

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Все още обществеността се занимава с последици, а те зачита истината, че дълговата криза при "КТБ" АД е пряка последица от пренебрегването на вредното влияние от парите.При допусканата държавна грешка всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Централната банка не може да спаси от вредите при банковата криза, защото е без необходимите права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
пасъм
преди 6 години
Е това е, стабилност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
taurus
преди 6 години
Парламентът прие на първо четене законопроектът на Делян Пеевски! !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още