IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Все още не е сигурен ефектът от нормализирането на финансовите политики

Според изпълнителния директор на МВФ централните банки трябва да останат нащрек за възможността от поява на „волатилни капиталови потоци“

17:22 | 27.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кристин Лагард по време на конференция в Джакарта, Индонезия.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард по време на конференция в Джакарта, Индонезия. Снимка: Ройтерс

Централните банки трябва да останат нащрек, тъй като все още има известна несигурност около това какво влияние ще има върху развитите икономики нормализирането на финансовите политики. Това предупреди управителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

„От известно време знаем, че това предстои, но все още не е ясно как ще се отрази на компаниите, работните места и доходите“, каза тя по време на конференция в Джакарта. По думите ѝ хората, които отговарят за финансовите политики, със сигурност трябва да бъдат бдителни за „възможните ефекти върху финансовата стабилност, включително възможността за волатилни капиталови потоци“. 

Акциите на борсите от САЩ до Азия преминаха през вълнения през последните седмици заради притесненията, че САЩ могат да увеличат лихвените си проценти с по-бърз темпо, отколкото се смяташе досега. В изказването си днес гуверньорът на Американската централна банка Джером Пауъл обаче защити постепенното увеличение на лихвите.

Световната икономика се радва на подем, който обхваща поне две трети от света и предлага възможности за реформиране на финансовите пазари, подобрение на трудовото законодателство и понижение на бариерите за влизане в някои от прекалено защитените индустрии, заяви Лагард.

МВФ предвижда ръст на световната икономика от 3,9% през тази година, както и през следващата 2019 г.

„Както казвам в последно време – ремонт на покрива се прави, когато слънцето грее“, посочи тя и допълни, че това означава използването на фискални реформи с цел генериране на по-големи обществени приходи, където това е необходимо, и подобряване на разходите. „Стимулирайки обществените финанси, страните могат да увеличат инфраструктурните си инвестиции и разходите за развитие“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mohave
преди 6 години
Как да е сигурен , като все още не са се нормализирали сигурно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още