IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Г-7 - разриви и неприязън на фона на зараждащи се търговски войни

Европейските държави ще представят единна позиция по въпроси, дори да няма обща декларация от срещата

10:33 | 08.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестиращи активисти, носещи маски на лидерите на Г7. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Протестиращи активисти, носещи маски на лидерите на Г7. Снимка: Архив Ройтерс

Европейските държави ще представят единна позиция по въпроси, обхващащи теми от Иран до климатичните промени, на започващата днес среща на върха на Г-7, която може да приключи без традиционната заключителна декларация, съобщи германски представител, цитиран от Ройтерс.

Днес и утре в градчето Ла Малбе с население 15 000 души, намиращо се на 150 километра североизточно от град Квебек в Канада, ще се срещнат лидерите на седемте най-големи развити страни - Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ. Срещата ще започне с работно заседание, посветено на икономическия растеж и търговията - горещи теми, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разгневи Канада и ЕС с въвеждането на вносни мита върху стоманата и алуминия.

В такъв момент е много важно да имаме такива срещи. Дали ще има декларация или не, не знам, каза източникът на Ройтерс.

Необичайно би било за срещата на върха да приключи без заключително комюнике. Целта ни е да имаме обща декларация, но имаме своите позиции, от които няма да се откажем, допълни той.

Неприязънта на Тръмп към дипломатическите условности и неговата политика "Америка на първо място" създаде разрив в отношенията му със страни, които са съюзници на САЩ още от Студената война, припомня БТА.

Германското правителство се надява САЩ да направят изключение за европейските компании, които работят в Иран, въпреки че Вашингтон излезе от международното ядрено споразумение с Техеран и въведе отново санкции срещу Ислямската република.

Друга важна тема на срещата на върха се очертава да бъдат климатичните промени, допълва ДПА.

В близък план вниманието на финансовите пазари е съсредоточено върху това дали лидерите от Г-7 ще успеят в Квебек да откажат Тръмп от протекционистичните му мерки, каза икономистът Крис Търнър от банка ING.

"Предпоставките не са добри, финансовите министри не отчетоха особен напредък миналия уикенд," каза той.
По въпроса за връщането на Русия в групата друг германски представител посочи, че все още има причини да се придържат към сегашния формат.

Русия бе изключена от Г-8, след като през 2014 година анексира Крим, а отношенията ѝ с много западни страни се изостриха заради различни въпроси, включително ролята ѝ в Сирия и конфликта в Източна Украйна.

Заплахата от световна търговска война и обтегнатите трансатлантически отношения не можаха да се появят в по-лош момент за Европа, която е изправена пред куп предизвикателства, отбелязва ДПА.

Сред тях са заплахата от политически и финансови сътресения в Италия, след като миналата седмица властта в третата по големина в еврозоната икономика бе поета от евроскептично правителство.

Новият италиански премиер Джузепе Конте вероятно ще направи първата си поява на световната сцена на срещата на Г-7. Новото правителство в Рим може да извади на показ разделението в Европа точно в момент, когато, както анализаторите казват, ЕС се нуждае от единен фронт срещу Вашингтон.

Освен преговорите с Великобритания по излизането от ЕС, Европа следи с тревога и Испания след идването на власт на новото социалистическо правителство на малцинството, чиито позиции за независимостта на Каталуния и фискалната дисциплина в еврозоната остават неясни. Същевременно Франция и Германия се опитват да постигнат консенсус за реформата на еврозоната на фона на сигнали, че растежът във валутния съюз губи от набраната инерция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 5
V.At.
преди 5 години
В общи линии Г-7 нито са първите 7 по БВП, нито първите 7 по БВП на глава от населението. Не помня кой точно американски политик беше казал, че ако не включат Китай към Г-7 то скоро може да стане Г-1. А и т.н. Г-7 напоследък имат доста разнородни интереси освен Тръмп. За сега само отношението към Русия е единодушно /поне за сега/, но ако не съществува този общ враг повечето са всеки срещу всеки. Донякъде англосаксонците са близки - САЩ, Великобритания и Канада /последната е все пак под ръководството на кралицата/. В общи линии - спомени за миналото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още