IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзът с Иран започва да носи рискове за Русия

Южните сирийски провинции може да се окажат повод за ново прегрупиране на силите в Близкия изток

15:40 | 09.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иранският президент Хасан Рухани (вляво) и Владимир Путин (вдясно) по време на двустранна среща в Китай през юни <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Иранският президент Хасан Рухани (вляво) и Владимир Путин (вдясно) по време на двустранна среща в Китай през юни Снимка: Ройтерс

Войски на сирийската правителствена армия поеха контрола върху границата с Йордания. Съдбата на южната зона за деескалация, чието договаряне през 2017 г. широко бе представено като пример за успешно руско-американско сътрудничество, изглежда е предрешена.

Сили на официален Дамаск възстановяват контрола над южните гранични райони в Сирия, останали дълго време в бунтовнически ръце. Агенция САНА информира, че правителството вече е сключило с умерената въоръжена опозиция споразумение за управлението на провинция Дераа. Документът предвижда „държавните учреждения да подновят дейността си във всички градове и селища“, щом бунтовниците се изтеглят оттам.

Южните провинции ще бъдат върнати на правителствените сили, но това не решава проблема с иранското присъствие, станало един от факторите, изострящи ситуацията в района.

През последните месеци израелската авиация неведнъж нанесе удари в Южна Сирия с мотива, че действа срещу формирования под контрола на Иран, струпани по границата на еврейската държава. През юни премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви дори, че трябва да се разработи „широкоформатно международно споразумение, в чиито рамки ще е необходимо Иран да напусне Сирия“. Както сочат изявленията на руското ръководство, че всички несирийски сили трябва да бъдат изтеглени от южните райони на Сирийската арабска република, Москва напълно разбира опасенията на еврейската държава.

В арабския печат напоследък неведнъж изтекоха данни за предполагаеми договорки между Русия, САЩ, Израел и Йордания. Съобщено бе, че Москва се ангажира да предотврати струпване на проирански сили в южните райони, ако срещу това Югът бъде отстъпен изцяло на правителствената армия. С изключение на Голанските възвишения, окупирани от Израел. Лесно се досещаме, че тъкмо Южна Сирия ще е ключова тема в преговорите на руския президент Владимир Путин с израелския премиер. Кремъл потвърди, че двамата лидери ще се срещнат тази седмица в Москва. Посещение в руската столица направи по-рано и външният министър на Йордания Айман Сафади. Тази поредица от разговори изглежда като част от подготовката за наближаващата среща на върха Русия-САЩ.

Източници на Bloomberg твърдят, че на 16 юли Путин и Тръмп може да сложат на хартия договореностите за южните сирийски райони. Според агенцията Русия е дала предварително съгласие да подсигури изтеглянето на бойците, лоялни към Иран, от границата с Израел и Йордания, ако в замяна правителствените войски останат в този регион. В момента представители на Москва и на Вашингтон преговарят интензивно, за да разработят сериозно споразумение за Сирия, което Путин и Тръмп биха могли да подпишат в Хелзинки. Bloomberg изтъква, че президентът на САЩ се нуждае поне от една сериозна договореност, която да представи за доказателство, че срещата е дала плод.

Русия преговаря за Южна Сирия и с Иран. Но още не се знае доколко е склонна ислямската република да спазва поставяните й изисквания. Широко известно е, че нейни бойци са дълбоко интегрирани в правителствената армия, било то в 105-а бригада от Републиканската гвардия или в 4-та танкова дивизия. Израелският печат тиражира и данни, че шиитски бойци се преобличат с униформи на правителствената армия, за да избегнат ударите на Израел.

Това поставя пред Москва задачата не само да демонстрира чудеса в дипломацията с партньор, прочут с непоклатимата си позиция за Сирия, но и да запази реномето си в очите на глобалните играчи. Същевременно трябва да отбележим, че наклони ли силно нещата към американско-израелския лагер, Русия ще превърне в рисков своя алианс с Иран. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Съюзът с Иран започва да носи рискове за Русия ......A КАЖЕТЕ СИ НАПРАВО, ЧЕ ЗНАЕТЕ ОСНОВНАТА ТЕМА ПО КОЯТО ЩЕ СИ ГОВОРЯТ ТРЪМПЛИНА И ДЯДЯ ВОВА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още