Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

АИКБ: Минималната заплата да е обвързана с производителността на труда

Въвеждане на практиките на договаряне на производителността на труда в колективни договори иска организацията

   1| 2    
1
 
0
 
15
abdul до: vankata89
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
т.е. безплатен транспорт?
2
 
0
 
14
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Най-добрият посредник за инвестиции е фирмата Алтернатива Файненшъл!
2
 
10
 
13
studioaa до: Веск
преди 4 месеца
В Германия няма да ти платят МРЗ за подобен тип работа, а ще ти плащат на час работа, а не на месец. Такива хора легално се водят заети на непълен работен ден и за тях правилото за МРЗ не важи. Около 10 милиона души в Германия работят между 22-26 часа седмично и печелят около 550 евро месечно или 2.5 пъти по-малко от МРЗ. Наемането на такива служители се прави умишлено, за да се плащат по-малко осигуровки. Например осигуровките на 2-ма заети на непълно работно време по 20 часа седмично са по-малко отколкото тези на 1 работещ на пълен работен ден от 40 часа седмично. Във Франция го има същия феномен, но не толкова отколкото в Германия. Във Великобритания за това си има специален термин zero hour contract или договор с работодателя, който не гарантира, че ще имаш каквато и да е било работа/заетост. Не говорете безумия, без да имате какъвто и да е било опит с такива неща.
3
 
10
 
12
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Аз между другото ще си направя майтап. Тези дето поддържат търговския регистър кога работат по-добре и кога са си свършили работата, когато регистъра работи сам и без проблеми или когато е отказал, държавате е блокирала, а поддържащите бакат седмици без почивка? Помислете. Кварталния полицай кога работи по-добре - когато е взел страха на апашите и те не крадат вечер възрастни хора, а той спи нормално и спокойно или, когато е заринат с жалби за кражби, а през нощта дебне като сумнамбул? Тея в асоциацията май си мислят, че като те са прости, значи и ние също. Хахаххахахахахахахахаа.
3
 
15
 
11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Давам пример. Човек, който у нас работи на долу-горе МРЗ отива във Франция да бере грозде или квото и да е и там получава 200 лева на ден. Тук 25 лева, там 200 на ден. Това е същия човек на примерно 40 години, в най-продуктивната си възраст, отговорен, научен да работи, не мързелува, не пуши, не се шлае в раб. време. Този човек работи тук и там еднакво, поне е еднакво настроен за работа. Проблема в производителността ли е или в мутрите работодатели и адското крадене на определени (управляващи) кръгове у нас? Щофьор кара тир у нас със 110, защото манипулира тахошайбите за да направи повече курсове, а у Германия кара с 90 , защото и акъл му не идва да кара с повече на първокласен път там. Къде е по-производителен шофьора? Къде плащат повече? Производителност на труда - тея АИКБита яко са се начели на политикономия при социализма да знаете и още ги държи.

3
 
10
 
10
studioaa до: Momchil_Matev
преди 5 месеца
За този феномен са виновни политиците, а не работодателите. Политиците постоянно създават нови и нови безумни социални програми за бедни, които се финансират чрез инфлация и постоянно растаящи данъци и такси. А генерираната инфлация води до постоянен ръст в цените на активите, което прави богатите хора още по-богати и им дава възможност много по-лесно да изплатят своите кредити, а дърпа надолу всички останали, които не притежават скъпи активи и се издържат от трудови доходи. Сегашните абсурдни "стимули" обслужват само интересите на богатите и на тези, които живеят на социални помощи и вредят на всички останали....
1
 
11
 
9
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Относно производителноста на труда има един виц.
Един човек се подиграва с пожарникарите че по цял ден нищо не правели.
Един пожарникар му отвърнал да имам работа ама у вас да имам работа :D.
2
 
17
 
8
преди 5 месеца
Значи работодател, който си купува Бентли последен модел (може и няколко) да си разхожда заетия rъз, но няма пари за бързоработещи сървъри, компютри и качествено оборудване на производствените си халета, ще каже благосклонно - "Идваш да работиш при мен и ми плащаш, че съм те наел на работа".
Всичките ни работодателски организации ще се научат къде им е мястото, едва когато синдикатите ни станат като западните!
2
 
12
 
7
преди 5 месеца
Минималната заплата не може да бъде обвързана с производителността на труда заради една малка подробност и това е инфлацията. Ако инфлацията винаги е максимум 0 или е отрицателна т.е имаме дефлация тогава цената на труда ще зависи само от производителността и конкуренцията, но тази ситуация никога не се случва, заради политици и централни банкери... Дебатът за МРЗ е загубен, докато не бъдат премахнати всякакви "стимули" за икономиката и кредитирането....
5
 
13
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Е ПОНЯТИЕ КОЕТО ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ , а не чрез него да се формират :

1/ ЗАПЛАТИТЕ НА ХРАНТУТНИЦИТЕ
2/ ТАКСИ И ТЕЖЕСТИ, КОИТО ПРИ НАРАСТВАНЕТО Й СЪЩО НАРАСТВАТ
3/ ВОДИ ДО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПАРИЧНАТА МАСА , КОЕТО ПЪК ОТ СВОЯ СТРАНА ПРИНУЖДАВА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ТЕГЛИ ЗАЕМИ и то не от БНБ , а от ЧУЖДИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ както е по Закона за БНБ!!
4/ Увеличаването на ПАРИЧНАТА МАСА води до увеличаване на ИНФЛАЦИЯТА и ЦЕНИТЕ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ които сега в момента са по високи от ЕВРОПЕЙСКИТЕ !!!

НЕОБХОДИМИ СА СЕРИОЗНИ РЕФОРМИ СВЪРЗАНИ С :
1/ Въвеждане на електронно управление, което ще изчисти бюрокрацията раждаща корупция и ОЛИГАРХИЯ.
2/ ПРЕМАХВАНЕ НА ПЛОСКИЯ ДАНЪК И ВЪВЕЖДАНЕ НА ПРОГРЕСИВНО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ
3/ Отчисляване от заплатите на ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ на ЗДРАВНО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ, което ще разтовари бюджета от задължението да плаща тази тежест.
4/ НАКАЗАНИЯ И ТЕЖЕСТИ пропорционални на прогресивното данъчно облагане , а не РАВНОПОСТАВЕНО!!

Живеем в поляризирано общество в което БОГАТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧАТ ДА ПЛАЩАТ , а не да правят милиони натрупани в банкови депозити и КЕШОВИ ПАРИ изнесени в чужбина.