IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 70% от българите искат промени в политиката на ЕС

Проучване на „Тренд“ показва, че малко над 40% от анкетираните преценяват, че процедурата на Европейския парламент срещу Унгария е несправедлива

16:03 | 22.10.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Позитивните нагласи спрямо Европейския съюз продължават да доминират в българското общество – 46% от анкетираните българи са с положително отношение към членството на страната ни към съюза, като за 48% това участие носи определени ползи. Необходимостта от промени в Европейския съюз споделят 69% от всички пълнолетни български граждани, като 39% смятат, че ЕС има нужда от радикални промени, 30% от малки промени и само 8% са на мнение, че ЕС няма нужда от промени.

Това показва проучване на Изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо ЕС. Анкетите са правени от 1 до 9 октомври чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1006 души на възраст над 18 години. Идеята на проучването е да се провери какво е мнението на хората в контекста на приближаващите европейски избори и споровете за посоката на развитие на ЕС.

Едва 10% от пълнолетните българи пък подкрепят идеята за развитието на Европа на две скорости, докато 60% са на противоположното мнение.

Посоката на развитие на ЕС среща по-нюансирани позиции сред българите – 38% са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% са категорични, че тя е грешна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
попОлисти , нали така ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още