IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите жени не са феминистки, когато става въпрос за пари

Близо 60% от жените на възраст между 20 и 34 години отстъпват инвестиционното и финансово планиране на своите половинки, показва проучване на UBS

22:32 | 06.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мариеле Шуриг разговаря с група жени по време на събитие на Lululemon Athletica Inc. в Ню Йорк. След няколко думи от нейна страна дамите изчакват реда си на опашка в продължение на час, за да разговарят с нея за своите финанси.

Те споделят с 31-годишната Шуриг – вицепрезидент на UBS Financial Services Inc., че оставят съпрузите или партньорите си да взимат семейните решения, свързани с финансите. Голяма част от самопровъзгласилите се феминистки признават, че са позволили да имат второстепенна роля във финансовите си дела.

И това не е рядко срещана явление: 59% от жените на възраст между 20 и 34 години отстъпват инвестиционното и финансово планиране на своите половинки, показва проучване на UBS Group, публикувано в сряда. Според данните на швейцарската банка по-младите жени е по-вероятно да направят подобни отстъпки пред партньорите си, отколкото по-възрастните, съобщава Bloomberg.

„Бях наистина изненадана да го видя“, посочва Шуриг в интервю. „Виждате жени, борещи се за равни права и равни възможности, за уважение на работното място и у дома. Има толкова много жени, които се кандидатират за политически постове. Продължаваме да говорим за разбиване на „стъкления таван“. Но след като веднъж вземем парите и получим постовете какво правим с тях?“, пита тя.

В проучването на UBS Global Wealth Management са били допитани 3652 дами в световен мащаб, които разполагат с не по-малко от 250 000 долара в инвестиционни активи. Жените от Поколението Y посочват други приоритети, които според тях са по-неотложни от инвестирането и финансовото планиране, става ясно от проучването. Също така по-младите дами често не включват стабилността на финансовото си състояние като фактор за благополучието си, казва Шуриг.

„Жените ще прекарат много време, проучвайки най-добрата грижа за кожата или продукти за грим – те обаче не сядат да изучават финансовия си живот“, допълва тя. „Ще ни е трудно да сме напълно равноправни с мъжете, ако не сме на същото финансово ниво като тях“, допълва експертът.

Според проучването на UBS жените като цяло са силно ангажирани с ежедневните парични въпроси, като 80% от тях плащат сметки и 85% редовно управляват разходите си. И въпреки това ангажираността не се простира и в дългосрочното управление на финансите.

„Жените са склонни да се грижат за ежедневните сметки, за бюджета, но не и за дългосрочното планиране“, посочва Катлийн Ентуистъл, съветник по управление на частното благосъстояние към UBS Financial Services, която е в индустрията вече 18 години.

„Идеята не е в това дали мъжете или жените са по-добри. Става въпрос за динамиката на начина, по който сме учени, отглеждани, за начина, по който мислим за тези неща“, допълва тя.

Близо 82% от жените от всички възрасти посочват пред UBS, че според тях мъжете знаят повече за инвестирането и финансовото планиране. Пропорцията на младите жени, които отстъпват финансовото планиране на своите половинки, е по-ниска в Бразилия и Мексико, като по-малко от 10% от жените в Швейцария, Хонконг и Сингапур взимат финансови решения съвместно със своите партньори.

В паралелно проучване на S&P Global Inc. сред близо 10 000 американци само 26% от жените посочват, че правят инвестиции, въпреки че според 41% от тях е добро време да бъдат активни на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Цяло чудо е как се пропуска момента колко феминистки са на издръжка на мъже ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още