IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите и цените на имотите в Берлин са отбелязали силен ръст и през 2018 г.

Ръстът на наемите обаче все пак се е забавил спрямо предишната година

12:01 | 07.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наемите и цените на жилищата са нараснали значително в Берлин през 2018 г. и се очаква да продължат да растат, показва годишният анализ на Berlin Hyp и консултантската компания CBRE, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Офертните наеми за апартаменти са се повишили с 5,6% до 10,34 евро на кв. м на месец, а офертните цени на апартаментите са нараснали с 12% през 2018 г. до 4159 евро на кв. м, сочи анализът.

Но повишаването на наемите се е забавило спрямо 8,8% през 2017 г. Ръстът на цените на апартаментите обаче продължава да се ускорява.

„Населението, икономическото производство и пазарът на труда в Берлин продължиха да растат динамично през 2018 г. На фона на ниския процент свободни площи от едва 0,9% в многоетажни жилищни сгради в строеж не е изненадващо, че наемите и покупните цени продължават рязко да се увеличават“, казва Хенрик Баумунк, управляващ директор на CBRE в Германия.

„Въпреки че ръстът на наемите в Берлин леко се е забавил, това не е непременно тенденция. Напротив, повишаването отговаря на нивото от 2016 г.“, казва Геро Бергман, член на Борда на директорите на Berlin Hyp.

Разбивка на данните показва относително силен ръст на наемите в луксозния сегмент от 7,1%, докато в сегмента на най-евтините жилищни имоти под наем повишението е достигнало 4,7%.

„Много собственици на жилища не виждат никаква причина да продават предвид тенденцията за нарастване на наемите и покупните цени, както и заради липсата на алтернативни възможности за инвестиции“, казва Михаел Шлатерер, директор на отдел „Оценка на жилищни имоти“ в германския клон на CBRE.

Той обяснява, че ниските лихви тласкат имотния пазар напред в момент на недостатъчно предлагане. Освен това Германия е смятана за безопасно място за закупуване на имот от международните инвеститори в имоти.

Жилищното строителство в Берлин също се е увеличило през 2018 г. с 25% повече планирани апартаменти, отколкото през 2017 г. Но активността все още не е достатъчна, за да отговори на голямото търсене.

С население от около един милион души почти всички области на близко разстояние от Берлин също регистрират двуцифрен ръст на наемите в последните пет години. Например, през първите три тримесечия на 2018 г. офертните наеми за апартаменти в Потсдам, единствения голям град в околностите на Берлин, са били 9,86 евро на кв. м, само с 0,48 евро под равнището в германската столица.

Близката до Берлин област Клайнмахнов е водеща локация от гледна точка на покупни цени за самостоятелни и полусамостоятелни къщи, като те надхвърлят 4500 евро на кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още