IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Панчев: Не трябва да влизаме в еврозоната, преди да видим какво ще се случи с нея

През тази година икономическият растеж в България няма да е толкова голям, колкото през миналата и това е очаквано, каза икономистът

10:58 | 11.04.19 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Розово бъдеще за икономиката на България през тази година не предстои и това е очаквано, каза пред БНР Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Той коментира изводите от пролетната прогноза на Министерството на финансите, според която икономиката започва да се забавя.

Икономиката на България ще расте с 3,4% през 2019 г., за 2020 г. от финансовото ведомство очакват икономическият растеж слабо да се забави до 3,3%. Със същия темп ще нарасне икономиката и в периода от 2021 г. до 2022 г.

Експертът се аргументира, като посочи редица външни неблагоприятни фактори.

Италия е в рецесия, Германия има проблеми с експорта, Турция има сериозни проблеми, временно туширани. Когато започваш твърде много да развързваш монетарната кесия, това трудно се спира. Очаквано е икономическият ни растеж да не толкова голям, колкото беше“, посочи Панчев. По думите му тази година той няма да е толкова голям, колкото миналата. 

На фона на тази прогноза вчера министърът на финансите Владислав Горанов отчете повишение на икономическите показатели в страната за март, посочвайки, че причина за това са по-добрите очаквания на фирмите в търговията, строителството и услугите.

На въпрос дали сега е моментът страната да бърза към еврозоната при положение, че до 2022 година икономиката ще расте с около 3%, което е леко забавяне спрямо настоящия темп, експертът каза:

„Със сигурност не. Дори изобщо не трябва да влизаме в еврозоната, преди да видим какво ще се случи с нея. Има консенсус, че еврозоната е система, която е недовършена, има фундаментални проблеми, които не са решени. В нея има страни като Италия, които са на ръба на кризата от 2012 година поне“, посочи Панчев.

Той предупреди, че в пенсионната система има гигантска тиктакаща бомба.

„Дефицитът в тази система е почти половината – тоест, това, което се покрива с всички вноски на сега работещите, покрива само половината от разходите. Тази ситуация няма да се подобрява – имаме сериозна емиграция, застаряващо население. Фундаментът на тази система е проблемен, нямаме нищо спестено, освен втория стълб и Сребърния фонд, който е незначителен“, каза икономистът.

С предизборното харчене на пари от бюджета правителството отлага проблемите, но не ги решава, подчерта Стоян Панчев, коментирайки вчерашното решение на кабинета да отпусне 50 млн. лева за медицинските работници. По думите му тук логиката не е икономическа, а политическа.

„Това е ситуация, в която правителството е очевидно свързано със скандали, които се опитва да потуши, като харчи нашите пари, на данъкоплатците, за да си подобрява относителната позиция на следващия вот", каза икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още