IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво спъва България, за да се превърне в балканската Швейцария?

Недостигът на работна ръка и липсата на електронно правителство са проблемите на страната ни, посочи председателят на БТПП Цветан Симеонов

16:53 | 23.04.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има множество данни у нас, които сочат, че бизнес климатът е благоприятен – част от тях са приемливото равнище, на което остават основните макроикономически показатели, стабилна данъчна система, показателите за изпълнението на бюджета, ниските нива на националния дълг към БВП на страната. Остават обаче двата основни проблема – недостигът на работна ръка и липсата на електронно правителство. Това анализира Цветан Симеонов, председател на управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако се подобри ситуацията в администрацията, можем да очакваме в недалечно бъдеще България да се превърне Швейцария на Балканите“, прогнозира представителят на предприемачите.

Симеонов коментира мнението на експерти, че сегашният икономически модел на страната е изчерпан. Според него промените не биха повлияли негативно, проблем е обаче, че в нашата страна често те се прилагат без да е извършена предварително оценка на въздействието им.

„Все пак резервите на модела не са напълно изчерпани, отбеляза Симеонов. „Българската икономика има още страшно много резерви – преди всичко ние все още изнасяме суровини, а има какво да се попълни в тази насока. Например, вече сме един от лидерите в Европа в производството на авточасти, но по-добре би било да започнем да ги изнасяме като готови автомобили“, посочи той.

Председателят на управителния съвет на БТПП коментира и възможността за присъединяване на България към валутния механизъм ERM II. Според него това е една от темите, за чийто напредък ключова роля би имало създаването на електронно правителство.

„Хубавото е, че отдавна сме във валутен борд, дисциплината ни във финансовата част на икономиката е много по-сериозна, отколкото на други страни, които са дори членки на еврозоната“, каза Цветан Симеонов.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 34 rate down comment 6
khao
преди 5 години
липсват ни няколко лифта и готово.... не е истина колко тъъъпи почнаха да стават стиите в тоя сайт, дано е заради празниците !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 2
analog
преди 5 години
Аз пък мисля че най-голямата спънка е отъствието на швейцарци. Само с шведи явно не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 20
georgi_shum
преди 5 години
Географията ни пречи :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 60 rate down comment 3
mapto
преди 5 години
Тия хора живеят в някаква паралелна реалност. От 20-30 години повтарят как трябвало да произвеждаме коли, и изобщо не забелязват, че в глобален мащаб както автомобилната индустрия, така и енергетиката, публичната администрация, бизнесът, преживяват безпрецедентна трансформация. Няма как да се развиваш, ако целиш да бъдеш там, където другите са били преди десетилетия. В същото време изобщо не забелязват неработещите сектори сигурност и правосъдие, блокираните регулатори, провалящата се инфраструктура. Просто България изостави конкурентното начало в полза на шуро-баджанащината и сега берем плодовете на този безумен курс на всички фронтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още