IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желанието на украинците за борба с корупцията издигна Володимир Зеленски

Невъзможно е Украйна да запази независимостта си извън НАТО, смята украинският анализатор Олександр Хара

09:57 | 24.04.19 г.
<p>
	Володимир Зеленски празнува изборната победа, Киев, 22 април 2019. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Володимир Зеленски празнува изборната победа, Киев, 22 април 2019. Снимка: Ройтерс

Победата на комика Володимир Зеленски на президентските избори в Украйна донякъде се дължи на факта, че страната следва цялостната европейска тенденция, насочена към антисистемните сили. Украинците гласуваха обаче и за промяна, каквато предишният лидер Петро Порошенко не можа да постигне – най-вече по отношение на борбата с корупцията.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Олександр Хара, украински анализатор в неправителствената организация Майдан, бивш дипломат и член на съвета по националната сигурност. 

"Украинците се оказаха много по-обединени не по отношение на етническите въпроси и общия език, а относно борбата с корупцията“, каза той в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Хара предположи, че голяма част от поддръжниците на класиралия се на трето място кандидат-президент Юлия Тимошенко също са подкрепили Зеленски на втория тур. „Предвид политическото минало на Тимошенко много малко хора повярваха в нея. Някои хора от нейния лагер обаче бяха твърдо срещу президента Порошенко... Ако балотажът беше между тях двамата, щяхме да видим една далеч по-разединена Украйна“.

Според госта възможността Зеленски да подкрепи евентуална кандидатура на Тимошенко за министър-председател все още е неясна. Хара отбеляза, че няма доказателства за връзки на Зеленски с Кремъл.

По време на кампанията Зеленски посочи обаче, че няма да се откаже от теми като възможността за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО, добави Хара. Според него е невъзможно Украйна да запази границите и независимостта си, ако не се присъедини към съюз като НАТО.

„Русия е екзистенциална заплаха за Украйна и го е доказала през годините“, коментира той.

"Това, че си бил комик не те прави негоден за президент и политик", заяви политическият анализатор Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му украинците са се доверили на Володимир Зеленски, тъй като са искали да повярват на човек, който ще промени системата и ще се справи с циклещата от години корупция и трудна среда в Украйна.

"Единственият правилен път за новия президент е да се обърне към украинците. Да гледа повече към интереса на Украйна", заяви Киряков.

Анализаторът коментира, че е важно какви ще са първите действия, които ще предприеме новият президент и дали ще изпълнява обещанията си, както и какъв ще бъде екипът му и дали те ще са проруско или прозападно настроени.

Според него Зеленски трябва да балансира между зависимостта на Украйна от руски ресурси и желанието на част от украинския народ тотално да се скъсат отношенията между двете страни.

„Украйна ще продължи да има вътрешнополитически проблеми заради близостта си с Русия и желанието на САЩ и Европа да влияят в този регион", коментира Киряков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още