IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затегнатият имотен пазар в Германия се отплаща на Vonovia

Средният месечен наем се увеличава до 6,56 евро на квадратен метър, което е с 6% повече в сравнение със същия период на предходната година

11:30 | 07.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реновиран от компанията имот в Есен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реновиран от компанията имот в Есен. Снимка: Ройтерс

Повишаването на наемите и придобиванията в чужбина гарантираха на най-голямата група за недвижими имоти в Германия Vonovia значително по-висока печалба през първото тримесечие. В допълнение Vonovia се възползва от по-ниските разходи при управлението на апартаментите.

Листнатата в индекса Dax компания отхвърли исканията за отчуждаване на жилищни компании. „Експроприацията не създава нови жилища, прави го строителството на нови апартаменти", подчертава базираната в Бохум компания във вторник, цитирана от DPA.

Главният изпълнителен директор Ролф Бух уверява, че Vonovia ще участва в решение, но не може да реши самa напрегнатата ситуация за търсещите апартаменти.

„Имам дълбоко разбиране за загрижеността да не мога да си позволя преместване в предпочитаната квартира, както и за емоциите, които се изпитват в момента", каза той. „Нуждаем се от конструктивен социален диалог и съвместни усилия“, подчерта Бух. По думите му са необходими „извънредни инвестиции“ на национално ниво от около 800 милиарда евро до 2030 г.

В борбата срещу нарастващите наеми и недостига на жилища неотдавна бяха изказани претенции, особено в големите градове, за отчуждаването на компании за недвижими имоти като Vonovia или Deutsche Wohnen. В Берлин дори се събира подписка за референдум. Парламентарната група на Зелените се ангажира „в крайна сметка за отчуждаване срещу компенсации“.

През първите три месеца на 2019 г. оперативната печалба на Vonovia се увеличи с една пета на годишна база до 303,6 млн. евро. Приходите от наеми са скочили с една пета до 505 милиона евро през първото тримесечие, като свободните жилища са малко. Средният месечен наем се увеличава до 6,56 евро на квадратен метър, което е с 6% повече в сравнение със същия период на предходната година. В същото време Vonovia инвестира 242 млн. евро в модернизация и ново строителство, което е с около 75% повече. Чистата печалба се увеличава с почти 60% до 201 млн. евро.

Vonovia повиши леко прогнозата си за печалбата за цялата година поради „динамичното развитие“ на германския, австрийския и шведския жилищни пазари. Компанията сега се стреми към оперативна печалба от 1,17 до 1,22 млрд. евро през 2019 г. Досега Vonovia се целеше в печалба за текущата година от 1,14 до 1,19 милиарда евро, в сравнение с 1,13 милиарда евро за предходната година. За 2019 г. е планирано изграждането на 3000 апартамента, „част от които ще бъдат обществено субсидирани за жилища“, заяви компанията.

Заради модернизационните си разходи Vonovia бе подлагана на сериозна критика от известно време насам, а изпълнителният директор Бух обяви стратегически обрат през декември. В бъдеще компанията ще инвестира много по-малко в енергийно ефективна модернизация на германските апартаменти, като изолация или смяна на стари прозорци, но ще заделя повече пари за нови сгради и за многообещаващия си бизнес в Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Зелените талибани да настаняват исламистките талибани в собствените си домове - а не да заграбват частна собственост !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още