IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С колко ще се увеличат банковите такси през декември?

Живеем в период на много ниски лихви върху нашите пари, твърди Левон Хампарцумян

10:30 | 21.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Таксите по основни банкови операции ще поскъпнат отново, съобщава БНР. Предупреждение за това може да се види на интернет страниците на част от банките, а новите по-високи цени са заради влизането в сила на европейска директива, според която трансграничните преводи в евро поевтиняват от 15 декември.

Десислава Николова от портала „Моите пари“ обясни пред Националното радио, че новият регламент предвижда таксите, начислявани от доставчика на платежни услуги за презгранични преводи, да бъдат равни на таксите, начислявани от този доставчик при национални плащания. 

„Това означава, че таксата за презграничен превод в страна членка от Европейския съюз, след влизането в сила на тази директива, не трябва да надвишава 3-5 лв. Всъщност, това е размерът на таксата в момента за местен превод, нареден през системата на БИСЕРА“, допълни Николова.

Тя отбеляза, че още в оценката на въздействие, изготвена за новия европейски регламент, е посочено, че съществува риск банките да направят опит да компенсират част от загубите си, като увеличат размера на таксите за национални операции или такси за обслужване на сметки.

Според Николова поскъпването може да бъде компенсирано с интернет банкиране.

Темата коментира и банкерът Левон Хампарцумян. В ефира на БНТ той посочи, че извършването на трансгранични преводи с модерни дигитални средства е относително евтино. „Същевременно първоначалната инвестиция си е там. Да имаме банковата си сметка в телефона, онлайн, струва пари, това създава конкуренция и изисква инвестиция“, обясни той.

Живеем в период на много ниски лихви върху нашите пари, категоричен е Хампарцумян. Относно големите печалби на банките той посочи, че това дали те са прекалено големи или разумни решава конкуренцията. „Нека не забравяме, че икономиката расте вече шеста година - това е доста дълъг период. Ние не можем да предскажем една криза, предполага се, че ще има обръщане на икономическия цикъл“, обясни Хампарцумян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
zap
преди 4 години
а инженер-химика в качеството си на какъв ТОЧНО ги прави тези заключения ?!щото го уволниха вече отвсякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Тези от банковия сектор нямат наяждане просто. Не стига, че в момента реално са въвели отрицателни лихви за едно 2/3 от потребители и таксите, които се плащат за една сметка са повече от лихвата по същата сметка за повечето хора, но това явно не стига. 1 милиард печалба е малко, трябва още... А сега като дойде проблем и фонда за гарантиране на влоговете е празен ще питаме зъбавия *** откъде пари за банките??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
melon
преди 4 години
Ами хората ще компенсират поскъпването с банковите иновации... Просто това е бъдещето, и без поскъпване на услугите, то само ще катализира процеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още