IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Водещите финансови центрове в света

Лондон и Ню Йорк доминират, но азиатски градове топят преднината им

18:29 | 08.02.20 г.
<p>
	Изглед от Лондон. <em>Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Изглед от Лондон. Simon Dawson/Bloomberg

Финансовите центрове са катализатори на глобалния растеж с огромно влияние върху икономиката. В исторически план възходът на отделните страни е съвпадал с появата на силни финансови хъбове. От Лондон през XIX век до Ню Йорк, доминиращ през XX век, днес се случват са по-широки икономически промени.

Visual Capitalist онагледява променящите се възприятия за финансовите центрове в света, използвайки данни от доклада „Перспективи пред глобалните регулации през 2020 г.“ на компанията Duff & Phelps.

За целите на доклада, установяващ ключовите фактори, които може да повлияят на перспективите пред финансите в света, са били анкетирани 240 финансови ръководители.

Финансовите центрове днес

Ню Йорк и Лондон са смятани за водещи градове в днешния финансов свят. В американския град се намират двете най-големи фондови борси в света. Взети заедно те съставляват внушителните 43% от глобалните пазари на акции  и са оценявани на над 34 трлн. долара. В Ню Йорк се намират също много от инвестиционните банки, хедж фондове, компании за частни капиталови инвестиции и рейтингови агенции в света.

Отвъд океана пазарната капитализация на Лондонската фондова борса надхвърля 5 трлн. долара, а градът е глобален финансов център от създаването на борсата преди повече от 200 години.

Заедно САЩ и Великобритания съставляват около 40% от износа на финансови услуги в света. Но докато Ню Йорк и Лондон имат силни позиции в международните финанси, други ключови финансови центрове също са добре установени.

Възход на изток

Сингапур е смятан за най-доброто място в света за правене на бизнес. В същото време класираният на седмо място Хонконг получава висока оценка за разделянето на изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Въпреки продължаващите протести, които доведоха до изтичането на капитали на стойност 4 млрд. долара към Сингапур, градът запазва статута си на жизнен финансов център в света.

Накъде вървят финансовите центрове?

Очаква се няколко основни финансови центрове да подкрепят бъдещето на финансите. Макар че Ню Йорк запазва водещата си позиция, някои от участвалите в допитването ръководители смятат, че в бъдеще водещ финансов център може да се окаже Шанхай, Сингапур или Хонконг.

Ръст на азиатските центрове

Според резултатите от допитването 8,7% от анкетираните са определили Шанхай като следващия глобален финансов хъб до 2025 г. В китайския град се намира най-голямата фондова борса в страната, а индексът Shanghai Composite следи представянето на над 1600 компании с обща пазарна капитализация от 4,9 трлн. долара.

Сингапур получава 5,4% от гласовете на анкетираните. Градът-държава изнася финансови услуги на стойност 27,2 млрд. долара годишно, а икономиката му расте със средно 7,7% на година от обявяването на независимостта му, един от най-бързите темпове на растеж в света.

Последиците от Brexit

След четири бурни години излизането на Великобритания от ЕС стана факт на 31 януари 2020 г. Въпреки дългоочакваната победа на консервативното правителство много експерти твърдят, че икономическите перспективи пред региона изглеждат мрачни. Финансови Финансови

Още графики вижте тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още