IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата цена на националния суверенитет

Световният ред се променя. Как старият континент Европа може да изиграе интересите си за сметка на САЩ и нововъзникващия гигант Китай

08:42 | 13.02.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Геополитиката представлява предизвикателствата, с които политиката, фокусирана върху националните интереси, не може да се справи. Трансграничната свързаност и мобилността превърнаха местните предизвикателства в глобални проблеми - помислете само за изчерпването на ресурсите в хода на индустриализацията, изменението на климата, замърсяването, епидемиите от вируси или етническите и религиозните конфликти, пише в свой анализ проф. Берт Рюруп, главен икономист на Handelsblatt и президент на Handelsblatt Research Institute.

Големият учен Александър фон Хумболт пише преди 200 години: „Всичко е свързано с всичко“. Днес, в ерата на глобализацията, ние знаем колко е бил прав. Въпреки всички националистически изяви много проблеми вече не могат да се овладеят на ниво национални държави.

До падането на Желязната завеса преди 30 години големи части на света бяха разделени на два, поне във военно отношение подобни, блока, доминирани от САЩ и Съветския съюз. Взаимното ядрено възпиране беше толкова убедително, че геополитическата ситуация в световен мащаб остана доста стабилна като цяло.

Но с рухването на Източния блок стабилността се превърна в нестабилност, а САЩ заеха мястото на американско-съветския дуопол като единствена суперсила и „световен полицай“. От около десетилетие обаче икономически укрепеният Китай също се стреми към световно лидерство. Това показва нарастващото напрежение със съседните страни в Южнокитайско море, както и проектът за „новия път на коприната“.

Тук „паякът“ Пекин привлича много държави към своята почти глобална мрежа от нови производствени заводи и пазари за продажби чрез уж щедро кредитиране. Ясно е само, че старите структури на силата са извън баланс - и все още няма нов.

В допълнение към факта, че САЩ искат да предотвратят издигането на Китай като равен техен хегемон, след като президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност стана ясно още нещо: Вашингтон все повече се оттегля от изолационистката политика, която преди това провеждаха САЩ. Правейки това, Тръмп редува принципа на моркова и тоягата, за да постигне своите „национални цели“ - независимо дали става дума за съюзници или противници.

Той разглежда Латинска Америка главно като проблемна с миграцията; той разглежда Близкия изток единствено през израелските очила. Африка е Terra incognita за него, в конфликта със Северна Корея напипва голяма „сделка“. Той предпочита двустранните преговори с отделни държави пред разговорите с Европейския съюз; Тръмп празнува Brexit. Неговата често на пръв поглед произволна политика върви ръка за ръка с огромна загуба на доверие и авторитет към Съединените щати.

Други режими в момента попълват тази празнина, като се опитват да отстояват интересите си екстериториално: Турция например иска да се утвърди като водеща сила в Близкия изток. Иран и Саудитска Арабия водят прокси войни в региона, Индия затвърждава тона си срещу вечния противник Пакистан. А Русия, която копнее за старото имперско величие, засилва отново присъствие в Европа, Северна Африка или Азия. Резултатът от всичко това е ново объркване в международните отношения.

Към това следва да добавим още нещо: онова, което изглежда рационално от национална гледна точка, често е вредно от глобална перспектива и ирационално за човечеството като цяло. Ако например една страна отсича тропическите си гори, друга безмилостно излъчва въглероден диоксид, който е вреден за климата, а трета изнася пластмасовите си отпадъци в най-бедните страни от Третия свят, това може да донесе просперитет на отделната държава, но същевременно нанася огромни щети на света като цяло.

В този контекст икономистите говорят за „външни ефекти“, тъй като не всички разходи са направени от замърсителя и следователно не се вземат предвид при решението. В тази ситуация пазарният механизъм се проваля. Подобни проблеми могат да бъдат решени в икономическите учебници, като се изисква от отделните участници да платят разходите, които те налагат на широката общественост. Но това, което работи на теория, често достига своите граници в политическата реалност. Например, как коренният народ на Амазонка трябва да отстоява своите интереси срещу мощното дърводобивно лоби на Бразилия, на което президентът Болсонаро основава властта си?

Сега основаната през 1945 г. Организация на обединените нации (ООН) може да се използва като посредник за справедливо съгласуване на интересите и двустранен медиатор. В края на краищата ООН трябва да гарантират сътрудничеството между отделните държави за справяне с международните проблеми и да гарантира мира в световен мащаб. Въпреки това организацията правоприемник на до голяма степен неуспешната Лига на нациите, създадена след Първата световна война, изглежда твърде рядко може да постигне значителни успехи.  Тъй като ветото на само един от петте постоянни члена на Съвета по сигурност, в който влизат Съединените щати, Русия, Китай, Франция и Великобритания, е достатъчно за предотвратяване на вземането на общо решение, Организацията на обединените нации твърде често действа като геополитическа спънка, вместо да разрешиава проблеми.

Би било по-обещаващо, ако европейските страни изградят противодействие на САЩ и Китай. Защото сама по себе си Германия и всички останали европейски държави не са в състояние да преодолеят пропастта, оставена от оттеглянето на Америка от световната политическа сцена. Ето защо Старият континент трябва да направи всичко възможно за напредък в политическата си интеграция, за установяване на еврото като глобална валута и за изграждането на обща армия, за да бъде приет като геополитически играч.

В такъв триполюсен свят с приблизително равни икономически блокове - САЩ, Китай и Европа, геополитическите проблеми могат да бъдат решени по-навреме и по-добре, отколкото днес. В много конфликти коалиция от двама вероятно би могла да мотивира третия играч да се придържа към или да създаде „добронамерен глобален ред“ - независимо дали става въпрос за стандартите за защита на климата, международните търговски правила или спазването на правата на човека.

Вместо политическо джудже от национални малки държавици, голямото политическо предизвикателство за страните от Европа е: „Обединете се! Направете на световната сцена от дуото трио!".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 19
korn
преди 4 години
Аз да те питам тебе. Как държава като България може сама да защитава своя суверинитет. Утре китайците ще изпратят една рота от 5 милиона и сме завзети за един ден. Турция можи да ни окопира за един ден и да станем пак мюсулмани. Русия може да аниксира за един ден. Германия и Франция могат да ни завладеят за един ден. САЩ могат да ни окупират или затрият за половин ден. Ти в кои времена живееш, когато България е била на три морета. Аи по полека с опиатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 22
Venislav
преди 4 години
Малко са назад тука. Китай си заминава, корона вируса ще ги разбие икономически
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 21
Бидонойл
преди 4 години
Щом мaзните руски *** с такава бясна злоба наскочиха срещу Еропа, значи сме на прав път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 26
studioaa
преди 4 години
Долу евроинтеграцията, долу европейския съюз!!! Ние плащаме огромна цена за това безумно членство под формата на въглеродни квоти. М***йната и на планетата и природата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 33
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Празноглавец, прасетата и козите, които бяха умъртвени бяха БОЛНИ! Ти схващаш ли изобщо значението на думата зараза?? Или е важно да пляскат опорките и пропагандата?ЕС, поне засега, е най-доброто което може да ни се случи.Гледай си "независимата" Расия, където минималната заплата е двойно по-ниска от България, а средната им заплата е с 1/4 по- ниска! Еничари сте всички, които защитавате чуждия интерес и гледате да ни дърпате към очевадно много лошата алтернатива на зависимост от бллядовете! Разберете едно, младите, образованите, умните и проспериращите не желаят Евразия, а Европа, САЩ и белия свят! П.с. както и децата на целия руски елит, включително и на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 17
дядя Вова
преди 4 години
Хахо,не очаквах и та теб да ти цъкат минуси ей така, за спорта - без да ти четат написаното.***, малко професионализъм!Какво е това за Родину, за Сталину, упс....грешка, за ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 17
Hahoto
преди 4 години
И без да съм на йота националист да попитам - Ако толкова "Високата цена на националния суверенитет", що не си останахме обединени в Османската империя? И защо Индийци и Американци се отказаха от добрата и демократична обеденителна Британия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 19
Hahoto
преди 4 години
От Освобождението все някой ни "обединява", мама му стара! Ако се обединяваме, за да изправяме карставици, да си колим прасетата и козите и да робуваме на още една пасмина чиновници, които лобистки да си въвеждат регулации, така че НИЕ тук да изчезваме, а ТЕ там да дебелеят в името на някакво имагинерно ТРИО, благодаря и нашите еничери ни стигат. Щом днешната голямата цел на ЕС е да опази планетата студена, вместо да работи за просперитета на гражданите си, то какво да коментираме повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още