IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От утре носенето на маски на обществени места ще е задължително*

В търговската мрежа има налични достатъчно маски, посочи премиерът Борисов

09:39 | 11.04.20 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От утре ще бъде въведено задължение за носене на маски на обществени места. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг, в който участваха и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и финансовият министър Владислав Горанов.

Според него маски вече има налични достатъчно в търговската мрежа, защото се шият, поръчани са и 1 млн. маски от правителството.

За хората, които не могат да си позволят да си купят, ще бъдат осигурени безплатни маски, каза още той. 

По-късно от здравното министерство публикуваха официалната заповед на министър Кирил Ананиев, според която мярката ще важи до 26 април включително.

Борисов посочи, че хората, които нямат маски, могат да излизат и с шал.

Припомняме, че началникът на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски също поиска вчера въвеждане на задължение за носене на маска на обществени места.

На 30 март със заповед на здравния министър Кирил Ананиев беше въведено такова задължение, което беше отменено с нова заповед на 31 март заради липса на съгласие в обществото.

В текста на решението на Кирил Ананиев се посочва, че всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.).

Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги, уточняват от министерството на здравеопазването.

*Информацията е актуализирана към 16 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 6
Bones
преди 4 години
Маските предпазват. Факт! Проблемът е защо не ги раздават безплатно, при все, че говорим за пандемия и глобална криза. Къде е посраната "държава" в случая, която живее от моите данъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
Gold Zombie
преди 4 години
"У нас не е толкова лошо, но други държави вече са загубили повече хора отколкото във война!"повече отколкото във война ли бе хахахахаха18 000 са умирали само в една единствена битка за един ден през ПСВ и ВСВНай-точен показател за всяка държава трябва да бъде смъртността както и броя заразени на 1000. Но по някаква причина данните не се представят така.ИНаче от сега ви казвам, че в края на 2020 за много държави, общата смъртност за годината няма да е по-различна от тази за предходните години.Има доста вицове по темата, че в момента вече никой не умира от нищо друго освен COVID-1984
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
фиг.1
преди 4 години
У нас не е толкова лошо, но други държави вече са загубили повече хора отколкото във война! Можем само да се радваме, че не сме сред тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
wag1111
преди 4 години
За дисциплината не казвам нищо. При всеки е индивидуална, дори и тука в момента не се спазва кой знае колко строго. Като гледам и чета новините в БГ май са най-строги. Не, че и тука не може да станат същите даже и по строги само за ден. Не му обръщат вече внимание на тоз вирус. Явно не е толкова опасен колкото го представяха. Хора си умират постоянно и явно няма разлика от основната смъртност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
а пък дядя вова ще си ушие маска с цветовете на рассийското знаме , и на бялото ще напише "спасибо за победу!" и ще иде да си щракне селфи пред рассийското посолство , и ще я пусне за лайкчета ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
фиг.1
преди 4 години
Германците са изпълнителни и дисциплинирани хора, а у нас всеки се смята за по-компетентен от властите и е основал собствена школа по епидемиология. Затова се налага да ни слагат намордници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
wag1111
преди 4 години
Тотално побъркаха хората с тая глупост. Ще ви дам един пример за голяма европейска столица с население почти колкото България. Градът е Берлин, официално се води 3.5 милиона регистрирани и поне 0.5 милиона не регистрирани гастарбайтери(едни са тука, други още не). Стопли се времето и да не ви казвам какво става по парковете и площадите(пълно е с хора излезли да се разхождат и тука там видиш някой с маска). И пак си има полиция, която си следи за реда, както обикновено. По едно време обявиха някакви глоби 150 евро. Тук там понаписаха в началото. Сега само минават и като сте на по- големи групи от 5-6 човека идват и ви подканват да се поразпръснете, че така им е наредено и си продължават с разходката. При така описаната ви ситуация според вас колко трябваше да са заразените? Въпреки, че не разбирам защо постоянно се броят. Заразявали се били много, умирали били много. При това населени трябваше вече заразените да са над 300-400 хиляди, при положение, че се следват данните за заразяване 1/10(един заразява 10). Не ми се мисли колко трябваше да са умрелите.ТОВА НЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯ МНОГО МИЛИОНЕН ГРАД В ГЕРМАНИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
dr.5rov
преди 4 години
Носенето на маски предпазва другите около нас от издишваните от нас микро капки. Те пазят малко от издишваните срещу нас водни капици. Но ако човекът насреща носи маска и си на около 1.5 - 2 м от него защитата е почти 100%.По време на студените дни, когато сутрин се виждаше парата от дишането направих един *** експеримент. Застанах срещу стена и дишах без маска. Парата се виждаше на около 60-70 см при спокойно дишане. После направих същото упражнение с маска. Разстоянието беше около 30-40 см. Това означава, че когато съм без маска ние разпръскваме издишаните водни пари на около 1.2-1.4 м преди да паднат на земята. В случая на маска това разстояние е около 0.7-0.8 м. Защо има хора, които казват че носенето на маски е безсмислено? Те оценяват нещата само и единствено от ползата за себе си. И те са до голяма степен прави. През главата им не може и да мине мисълта, че са отговорни и към другите от социума. Общо взето такива хора се охарактеризират в литературата като социопати. Това не е медицински термин, а характеризира начин на мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
На моята маска ще напиша: "Внимание, хяпя!" Или: "Така не мога да пия!" Или: "Горе ръцете! Кихам!" Или: "Не съм болен, ял съм чесън."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 4 години
те си бяха побъркани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още