IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 51 млн. лева са стигнали до бизнеса до момента по обявените схеми

Настоящата криза ще бъде по-тежка от тази през 2008 г., но загубата на работни места ще е по-малка, смятат от АИКБ

10:34 | 14.08.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Правителството е закъсняло със социално-икономическите мерки във връзка с кризата с COVID-19. Едва 51 млн. лева са стигнали до бизнеса до момента, което е изключително малко на фона на обявените милиарди за подкрепа. Това мнение изразиха по Нова телевизия представители на бизнеса и синдикатите. Според Васил Велев и Огнян Атанасов именнно това е подсилило протестите в страната.

„Няма да има пари за всички от държавната помощ, но въпросът е средствата да бъдат разпределени справедливо и да получат по-сериозна подкрепа тези, които са пострадали повече и имат по-добра перспектива за развитие”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев. 

Припомняме, че вчера от икономическото министерство обещаха още помощ за малкия и среден бизнес за възстановяване от с COVID кризата. Става дума за обща сума от 562 милиона лева. Предстои да се уточнят изискванията към кандидатите и сумите, които ще могат да получат.

„Важно е и парите да бъдат получени навреме, защото до момента от всички обявени милиони и милиарди бизнесът е получил 51 млн. лева от мярката от 3 000 до 10 000 лв. за микро и малки предприятия. От 200 млн. лева (общият бюджет на мярката за средния бизнес, бел. ред.) 51 млн. лева са стигнали до бизнеса до момента. Това е изключително малко на фона на обявените милиарди за подкрепа”, каза още председателят на АИКБ. Останалото са кредити за фирми, допълни той.

По думите му до това положение се е стигнало след взимането на някои грешни решения в миналото.

„Има закъснение както на икономическите, така и на социалните мерки. Именно това изкара и хората на улицата”, смята националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов.

„Доволни сме от бързата реакция на министъра, който веднага след отпускане на средства ни покани на среща, за да обсъдим как да бъдат разпределени”, допълни той.

Според него, ако се е действало така и преди време, усещането у хората е щяло да бъде друго. 

Васил Велев е категоричен, че процедурата за кандидатстване за финансова помощ трябва да бъде максимално облекчена. „Важно е подкрепата да стигне навреме до тези, които имат нужда от нея”, каза още председателят на АИКБ.

„Стремежът ни е помощта да достигне до максимален брой пострадали компании. Затова предлагаме и още един критерий като таван на помощта, а именно - половината от спада, който са реализирали спрямо миналата година, защото иначе може някой с помощта да излезе на печалба, а друг да не получи необходимото", посочи той.

По думите му при всички случаи настоящата криза ще бъде по-тежка от тази през 2008 г., но загубата на работни места ще е по-малка поради взетите икономически мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 3 години
БМБ да не се чуди от де му дойде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още