IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от нови блокади потопиха европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 2,1% като петролният и газов сектор потъна с 3,1%

19:14 | 15.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите европейски индекси записаха значителни понижения в четвъртък на фона на увеличаващите се шансове за нови блокади на Стари континент. Отвъд Океана надеждите, че нов пакет стимули ще бъде договорен преди изборите през ноември също отслабват.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 2,1% като петролният и газов сектор потъна с 3,1% и поведе загубите. Всички сектори и водещи борси са на червена територия.

Британският бенчмарк FTSE се раздели с 1,7%. Германският измерител DAX изтри 2,5%, а френският CAC – с 2,1%.

Международните фондови пазари са под натиск, като трейдърите продължават да оценяват възможността за нов пакет икономически стимули в САЩ преди изборите в началото на ноември. В сряда финансовият министър Стивън Манучин заяви, че постигане на сделка ще бъде трудно преди вота, тъй като демократите и републиканците остават на разнопосочни позиции.

Междувременно притесненията за нови блокади в Европа растат с броя на заразените от коронавирус. Франция обяви извънредно положение за общественото здраве, а Великобритания е близо до втора национална блокада.

В четвъртък фармацевтичната компания Roche потвърди прогнозата си за 2020 г., но акциите й поевтиняха, тъй като не успя да отговори на очакванията за третото тримесечие. Книжата й се разделят с 3,2%.

В туристическия сектор Accor поведе пониженията с поевтиняване на акциите от 5,3%. Тези на компанията за офис пространства под наем IWG изтриха 6,5%

На обратния полюс бяха акциите на оператора на молове URW, които поскъпнаха с над 14%. Тези на испанската фармацевтична компания Grifols пък прибавиха 8,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Най-голямото клатене идва от болните зеленаши. Много фондове са подложени на безпрецедентен натиск да продават акциите на традиционните енергийни компании и да купуват акции на зеленашески, колкото и силни и печеливши да са първите и колкото и избушени и смехотворни да са вторите. Това тотално изкривява и извращава пазарът. Правят го дори и пенсионни фондове - които игнорират доходността на бъдещите пенсионери, в името на някакви "зелени" работи, дето няма и да се осъществят. Пенсионираш се значи един ден - доходност - нъцки и от фондът ти обясняват щастливо усмихнати как с твоите пари са помогнали за "зеленото бъдеще на света", ти им благодариш с горчив вкус в устата и вместо да си доживееш спокойно живота, търсиш в обявите работа, подходяща за пенсионери. За 3 месеца например Gazprom загуби 35% от цената си, при положение, че природния газ поскъпна с около 70% и е на по-високи цени от миналата година по това време. Най-големите енергийни компании - Мидичка, ВР и т.н. дори повече си изпатиха. Цените на слузта - нагоре - акциите - надолулу. Някакви баламчета се хвалят наляво и надясно в какви страхотни ВЕИ компании инвестирали - дето някои от тия страхотните нямат и цент печалба в историята си - нищо че получават субсидии. Напълниха се пазарите със аматьори, дето мислят, че това е някакво казино или (малко по-знаещите), че е игра на Чер Петър.Ама то тия работи ги знаем как свършват - в един момент баламчетата си изяждат шамарите и нещата си идват на мястото. Високотехнологическият балоняк в САЩ вече изпуска въздухът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Така, така. Сега борсите можем да ги клатим както си искаме. Ту стимули, ту блокади в зависимост от това кой от големите батковци на какво е заложил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още