IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Маските на открито стават задължителни

Новото правило влиза в сила от четвъртък и ще важи до края на ноември

17:09 | 20.10.20 г. 39
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Маските стават задължителни и на открито от четвъртък, 22 октомври. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За връщането на мярката се обявиха много лекари и медицински сестри, а причината за това е високият ръст на новозаразени, заяви той на брифинг.

Преследваме медицински цели, целта е да намалим броя на заразените, така че по-малко болни да постъпват в болници. Пазим и българските медици, защото имаме значително нарастване на лекарите, които губят битката с коронавируса, каза министърът.

Мярката се прилага и в други държави, регистрирали ръст на случаите на коронавирус, допълни той.

„Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако се спазват стриктно мерките. В други държави това е факт. Ще дадем един ден възможност на българските граждани, за да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските на открито ще бъдат задължителни за всички", заяви проф. Ангелов.

Маските ще са задължителни до края на ноември, ако тенденцията в заболеваемостта остане същата, каза здравният министър.

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се обяви „за“ задължителното носене на маски на открито. По думите му това е най-леката възможна мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Мярката беше обсъдена по време на заседанието на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 4
cyclop
преди 3 години
"сериозни" мерки е едно, абсолютно безсмислени и смехотворни мерки е друго. На открито си на дистанция от околните, въздухът се движи, слънчицето мята ултравиолетови лъчи - вирусоубийци. Вероятно под 1% от заразените на планетата са се заразили на открито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 7
penman
преди 3 години
Като чета коментарите, май само *** пишат! Ако не се вземат още по-сериозни (и непопулярни) мерки ще станем както бяха пролетта Италия, Испания, Франция. Другата седмица ще преминем 2000 случаи дневно, болниците ще се препълнят и смъртните случаи ще са в пъти повече. Тук, в немско, положението спрямо числеността на населението е "по-розово", но без да има изрична заповед, от вчера почти всички са с маски по улиците, а магазините се поопразниха видимо. Кретена българин обаче си казва : "те на мене ще ми кажат!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
knbizz
преди 3 години
И по този начин Бате Бойко се самоуби, плащайки на палача си 1800 за случай. Suicide by MD. Е как ще стане по-добро положението, след като тези, които го налагат печелят от обратното. Да не говорим че с китайска маска на носа и китайски тест с бъркане в носа, какво повече може да се очаква, освен брой на случаи, които устройват Китай. То там където са въвели тази унизителна и вредна за здравето мярка е имало само бум на заразата.Питали докторите. Е па кои доктори? Тези дето получават 1800 на случай? Докторе, ако съм болен ще те потърся, ама май си продавач на маски, ако на здравите искаш да и вземеш чистия въздух за да им оправяш белият дроб. И ако не стане по-добро положението ще обвиняват всички освен тях си че мерките им не работят. Дали пък няма да им хрумне да разстрелват всеки десети? Да не би от мерките им през пролетта да ни беше много добре? Когато Борисов имаше смелост да отмени тъпите им мерки всичко живна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 10
Zlato
преди 3 години
Поне властта ще има оправдание, че прави всичко възможно. Защо е само до края на ноември не става ясно. Най-добре да го направят както със зимните гуми. Със слагането на зимни гуми слагаме и маските и чак март месец ги махаме :) Очакваме отмяна и на изборите като следваща стъпка, защото някой може да умре :)Предлагам следната корекция в конституцията в чл. 6. Сега е "Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права." Промяната да гласи: (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права и при раждането си слагат маски, каски, тапи за уши и розови очила".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
Invcom
преди 3 години
От толкова некадърно правителство съставено от калинки не мисля че може да се очаква нещо по-различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
cyclop
преди 3 години
"Най-леката мярка" - но е напълно излишна и безполезна? Още по-лека мяркя ще е, всички да си лакираме ноктите, ама за какво? Все едно всички да ходят с пояси на брега, за да намалим удавянията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Хаха. Голям контрол ще падне. Явно разчитат на комшиите да доносничат, кой е без маска. Добре дошли в 1984 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
BattleRoyal
преди 3 години
С такива управници вирус не ни трябва... Да дишаме дружно слюнки и сополи вместо чист въздух - сигурна гаранция за "добро здраве"... Само бой за тия "спасители" - друго не работи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
petyob
преди 3 години
ами пак забранете излизането на открито, тъпаца! и глобата пак я направете 3000лв. ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още