IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай греши, че САЩ ги чака неизбежен упадък

Ако Америка остане демократична, свободна и отворена, тя има добри шансове да остане най-влиятелната държава в света задълго

08:08 | 11.05.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайският елит е убеден, че САЩ са в необратим упадък. Това докладва Джуд Бланшет от Центъра за стратегически и международни изследвания, уважаван мозъчен тръст, базиран във Вашингтон. Това, което се случва в САЩ през последните години, особено в политиката, подкрепя тази перспектива.

Една стабилна либерална демокрация не би избрала Доналд Тръмп - човек, който няма всички необходими качества и способности - за национален лидер. Независимо от това, представата за упадък на САЩ е преувеличена. САЩ запазват големи активи, особено в икономиката, пише Мартин Улф за Financial Times.

В продължение на век и половина Америка е най-иновативната икономика в света. Това е в основата на нейната глобална сила и влияние. Как изглежда иновативната й сила днес обаче? Отговорът е: доста добре, въпреки конкуренцията от Китай.

Фондовите пазари са несъвършени, но стойността, която инвеститорите приписват на компаниите е най-малкото относително безпристрастна оценка на техните перспективи. В момента 7 от 10-те компании с най-голяма стойност в света и 14 от топ 20 са със седалище в САЩ.

Ако не беше петролната индустрия на Саудитска Арабия, петте най-ценни компании в света щяха да бъдат американски технологични гиганти: Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet и Facebook. Китай има две стойностни технологични компании: Tencent (на седма позиция) и Alibaba (на девета). Но това са единствените китайски компании в топ 20. Най-ценната европейска компания е LVMH - на 17-о място. И все пак LVMH е просто колекция от утвърдени луксозни марки. Това трябва да притеснява европейците.

Когато разглеждаме само технологичните компании, САЩ имат 12 в топ 20, а Китай (с Хонконг, но без Тайван) - 3. Има и две холандски компании, едната от които (ASML) е най-големият производител на машини, които правят интегрални схеми. Тайван е представен от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, най-големия производител в света на компютърни чипове, а Южна Корея - от Samsung Electronics.

Биологията е друг решаващ сектор за бъдещия просперитет. Тук има 7 европейски компании (с включени Швейцария и Великобритания) в топ 20. Но САЩ имат 7 в топ 10 и 11 от топ 20. Има и една австралийска и една японска компания, но няма китайска.

В обобщение, американските компании са доминиращи в световен мащаб, като почти всички най-ценни фирми извън САЩ са базирани в съюзнически страни.

Тази борсова класация очевидно изключва държавните китайски предприятия, както и нелистнатата Huawei, световен лидер в телекомуникационното оборудване. Китай претендира за лидерство в други области, особено високоскоростните железопътни линии, но произходът на тази технология е от другаде. Успехът на Китай в железопътния транспорт и няколко други области е по-скоро в скоростното и мащабно изграждане на инфраструктура.

Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 3
kmilchev
преди 2 години
Има много точки, по които Америка затъва, но явно не искат да си го признаят. - доларовата хегемония отслабва със засилващи темпове, даже и корпорациите им се отказват от долара, като си правят собствени криптовалути. Това би довело до огромно обезценяване на долара и хиперинфлация.- по човешки капитал също са доста назад, а и коронакризата ги удари много жестоко и като брой починали и като раждаемост. А и миграцията също драстично намаля.За сравнение e Китай с своите 1,4 милиарда души със средно IQ 110-115, дисциплинирани и работохолици. В стратегически план Китай планира всичко за 20-30 години напред и именно тогава биха били водеща сила в почти всички технологични сфери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
На бедните все някой друг им е виновен. китай, русия и останалата пacмина не могат да измислят друг грешник освен САЩ. Поради това, бъдете сигурни в продължаващата доминация на хегемона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Айде, лузърчетата наизкачаха да громят капитализЪма.Ама никой не иска да живее в Китай, всички искат ЕС и САЩ. Иначе ги разбират нещата, нищо, че един довод нямат да оборят фактите в статията.Поне единия от тях, тоя от коментар 3, си е сложил напълно подходяща профилна снимка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
ratten
преди 2 години
китай може и да греши ама бай пешето - не.саш са у киреча догодина до друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Bingomatic2
преди 2 години
Да кажем, че Китай става все по-прав. Нарочно се поднася моментната картина защото ако се подгледнат трендовете човек остава със сърсем други пвечатления и Китай му се струва все по-прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Jorkata
преди 2 години
Китай може и да са прави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още