IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония - най-доброто място в света да станеш дигитален гражданин

Намаляването на бюрокрацията спестява на балтийската страна 2% от БВП

12:59 | 29.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg

Пандемията доведе до разрастване на дигиталната бюрокрация, прибавяйки неудобства в ежедневието и пътуванията, пише Мартин Айвънс за Bloomberg.

Може би всички нови приложения, QR кодове и безкрайни кликвания не са смутили уеб магьосниците. Но какво да кажем за милионите дигитални динозаври, които не боготворят новите джаджи? При положение, че схватливите ми деца се оплетоха в заешката дупка на онлайн платформата на британското правителство Passenger Locator Form и не можаха да намерят точните доставчици на PCR тестове за коронавирус заради лоша IT разработка, какво остава за мен?

Един от отговорите е да отидем в Естония, балтийската република с малък брой население (малко над 1,3 млн. души), постижения във високите технологии и още амбиции в международен план. Тук можете да станете натурализирани дигитални граждани с мигновен достъп до всички държавни услуги, без непременно да сте IT гуру.

„За всички хора под 35 години дигиталните умения са нещо естествено. За всички останали те са противоестествени“, казва премиерът на страната Кая Калас.

Калас, която често е сравнявана с непринудената министър-председателка Биргит Ниборг в датския телевизионен сериал „Правителството“, отговаря на въпросите на английски по-безупречно от Борис Джонсън в Камарата на общините. Докато британският премиер бълва фрази в стила на Чърчил, тя цитира „Пътеводител на галактическия стопаджия“.

Макар че семейството ѝ играе водеща роля в двете движения за независимост на Естония от съседна Русия през 1919 г. и 1991 г., погледът на Калас е насочен към бъдещето. Тя ръководи национален проект за преодоляване на големите дигитални разделения, които произтичат от поколенческите разлики (90-годишната ми майка, която почина неотдавна, не можеше да се справя с мобилен телефон), както и от социално-икономическите различия. Целта ѝ е да намали пропастта между аналоговите зрели хора и дигиталните младежи.

Аз също може да се справя с помощта на Калас. Лесно се отегчавам при попълването на формуляри и често допускам грешки с малки клавиатури.

Но по време на пандемията технологиите бяха единственият начин за милиони хора да комуникират с приятели, семейство, колеги и общности. Дигиталното бъдеще изглежда по-близо от всякога. Но повечето хора искат отношенията им с правителството, социалните служби и бизнеса да се опростят, така че забравена парола или погрешно натисната буква на клавиатурата да не се усещат като надвиснало природно бедствие.

Във Великобритания обаче има над сто различни сайта за достъп до държавни услуги – от портала за медицински притеснения на Националната здравна служба до Government Gateway за данъци и помощи. Може да прекарате целия си ден в опити да се регистрирате.

Сравнете това с Естония, която има един дигитален магазин за услуги. Лесно можете да подадете данъчната си декларация онлайн (адвокатите в областта на данъчното право останаха без работа тук, шегува се Калас), да получите рецепти за лекарства, да резервирате лечение в болница и да подадете данни за местожителство и идентификация дигитално без физическа лична карта. Можете дори да гласувате онлайн – подвиг, който други демокрации не успяват да постигнат.

Какво ще кажете за нещо по-сложно като подновяване на паспорт? В Естония дори не трябва да помните, че се налага да подадете заявление. Властите ви напомнят шест месеца преди изтичането на настоящия ви паспорт и попълват формуляра за възобновяване вместо вас. Всичко, което трябва да направите, е да свалите нова снимка. Това е чудесен пример за „принципа само веднъж“, при който частни лица и фирми трябва да предоставят информация еднократно.

Взети заедно, тези мерки спестяват около 2% от брутния вътрешен продукт на страната от  губене на време заради бюрокрация – процент, който отговаря на дела от БВП, който Естония е поела ангажимент да заделя като член на НАТО (руснаците все още са старомодна заплаха за тази зараждаща се дигитална утопия). Личните данни са съхранявани сигурно благодарение на блокчейн технологията. Няма централна база данни, а системите оперират помежду си и всички граждани имат право да виждат личната си информация така, както е записана и използвана от правителството.

Освен това не е необходимо да емигрирате физически, за да се радвате на ползите. Хората могат да станат е-гражани на Дигитална република отвсякъде. До 54 хил. чуждестранци са кандидатствали за дигиталната идентичност въз основа на програмата за е-местожителство на естонското правителство. Тя позволява на хората да правят бизнес в страната и да имат достъп до опростените ѝ дигитални услуги.

Това е от полза както за малките британски компании, продаващи в Европа, така и за големи американски корпорации. Излизането на Великобритания от единния пазар на ЕС затруднява износа заради попълването на един куп документи на границата, забавяния и бюрокрация. Много предприемачи са установили е-местожителство в Естония, за да избегнат неприятностите, които през последно време се появяват на първите страници на вестниците във Великобритания, като недостиг на пилета в Nandos и на млечни шейкове в McDonalds.

Частният сектор в Естония, укрилен от успеха на Skype, първия му локален технологичен еднорог, предоставя експертизата си на държавата, за да помогне за задействането на голяма част от тези промени. Сега той работи бързо за подобряване на удобствата и в ежедневието.

Например, един от най-досадните начини да започнеш ваканция след дълъг полет е да чакаш на дълга опашка пред гише за наемане на автомобил. В Талин двамата със съпругата ми влязохме в приложението си Bolt, за да намерим кола наблизо, отидохме до нея, влязохме в приложението отново, за да отворим вратата, и завъртяхме ключа, за да задействаме двигателя. За по-малко от десет минути успяхме да потеглим без да плувнем в пот.

Големият напредък в дигиталните технологии през последните две десетилетия направи моя живот и този на останалите хора по-богат и по-разнообразен. Но е крайно време да престанем да мислим за електронното правителство и електронната търговия като нещо досадно.

Малката Естония разширява дигиталния си портфейл. Да, по-големите държави имат по-сложни системи и по-тежки предизвикателства. Но ако енергията зад дигиталната амбиция на балтийската страна се харесва на неуверен в технологичните си умения човек като мен, може би си струва повече правителства от двете страни на Атлантическия океан също да обърнат внимание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още