IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съществуват ли паралели между кризите в Украйна и на Балканите?

Русия търси своето имперско минало, като връщането на старата слава минава през контрол над Украйна

22:15 | 04.01.22 г. 16
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Врагът на Русия от ерата "Путин" е стабилността, а истинският ѝ интерес е постоянното поддържане на напрежение, ако е необходимо и с военни действия, така че Москва да остане фактор, към който да се обърнете, ако търсите някакво решение, пише за Euractiv Орхан Драгаш от Международния институт за сигурност, автор на книгите „Двете лица на глобализацията – истина и измама” и „Постистината в Югоизточна Европа”.

Нерешените проблеми на Балканите често се сравняват с кризата между Русия и Украйна. Има причини за това и дори аргументи, които ще ви помогнат да направите привидно добър паралел и да стигнете до същите изводи. 

Вярно е – както на Балканите, така и при Украйна центърът на проблемите са териториалните и етнически спорове, които имат своите далечни исторически корени. И при едните и при другите се наблюдават въоръжени конфликти, като някои въпроси остават все още неразрешени. Това създава една постконфликтна ситуация, при която страните продължават да търсят решение за дълготраен мир. И накрая, и двете кризи са силно интернационализирани, като проблемът се приема като част от съперничество между Вашингтон и Москва.

В тази връзка са написани безброй аналитични текстове и доклади, като от години едни и същи аргументи биват обсъждани на професионални конференции и т.н., изтъква Драгаш.

В същото време проблемите около Украйна и Балканите се приемат като източник на теми за международните политически експерти, които градят кариерата си върху тези конфликти, обвързани с различни фондове, живеещи в страх, че тези конфликти ще приключат.

Затова не е изненадващо, че сред експертите е широкоразпространена прогнозата за катаклизма на украинската криза, както от години чуваме съобщения за нов ад на Балканите от горе-долу едни и същи автори. Страхувам се, че ще ги разочароваме тук.

Винаги трябва да се има предвид, че Русия на Путин е изградена върху идеята за връщане на имперската слава на тази страна, докато тя продължава да търси своята идентичност. А при изготвянето на този разказ се изисква Украйна да остане на страната на Русия, дори с цената на световния мир.

Тази цел и цената, която Москва и руският народ трябва да платят за нея, са поставени от руския президент, което той вече потвърди с агресивните си движения към Крим, Азовско море, а сега и с кризата в Донбас.

Путин знае, че Украйна е специална, че Руската империя е изградена в Киев, люлката на всички руски градове. Той също така е наясно, че двете страни са като двама братя, които се презират един друг – Русия е по-млада и по-силна, а Украйна е по-възрастна, поради което не може да я предизвика в открита битка.

За Путин обаче е разочароващо да знае, че не може да си позволи да анексира цяла Украйна. Следователно утешителната цел е васална и лоялна, формално независима Украйна, която ще служи като социологически крепостен ров около „империята“, подобно на онези, които руските владетели са изкопавали около градовете си в миналото.

Русия има нужда от сателитна Украйна, нещо като Беларус, за да може Кремъл да покаже на поданиците си, че „империята“ не е приказка и че тя наистина съществува, поне като декорация.

Ето защо страхът от военен конфликт между Русия и Украйна беше използван за сплашване на европейските политици, които бяха убедени, че войната ще доведе до масов приток на бежанци към Европа. В същото време, за да направи този страх по-достоверен и неприемлив за европейските политици, Русия от време на време променя сценария, като нанася тактически ядрен удар по Европа.

Русия има поне четири варианта за това как да сложи ръка върху Украйна. Първият и най-скъп и донякъде драматичен е инвазия. Вторият е да се избере президент, лоялен на Русия и компрометиран от Москва. Третият е да се включи в украинския политически живот чрез група, лоялна към Русия, с право на глас и право на вето в украинския парламент. И четвъртият е обособяване на регион със специален статут в Украйна, контролиран от Русия.

Нахлуването в Украйна е най-малко възможният сценарий по много причини. За Русия ще бъде много трудно да понесе цената на войната със страна от 50 милиона души близо до границата ѝ и в същото време ще бъде изправена пред мощни западни санкции. Отхвърляме този вариант още повече след скорошните разговори между президента на САЩ Джо Байдън и Владимир Путин и особено на фона на предстоящите разговори между висши дипломати на двете страни в Женева този месец.

Русия със сигурност ще култивира, подхранва и компрометира украинските политици в дългосрочен план, надявайки се, че Украйна отново ще избере проруски президент и парламент.

В същото време Русия ще работи за повторното обособяване на сепаратистки украински територии в украинския политически и социален наратив, така че тази нова парламентарна фракция да блокира всички инициативи за присъединяване към НАТО.

Ако Русия изобщо навлезе с войски в Украйна, това ще бъде само, за да оправдае сегашното си присъствие в Донбас. Евентуалното предоставяне на международно признат специален статут на територията в Донбас, която беше окупирана от Русия, може да сигнализира за формирането на постоянна руска военна база там.

Подобно стечение може да доведе до отговор от НАТО, отваряйки възможност алиансът да присъства в Украйна на временна и условна база, без постоянно членство за Украйна. По този начин голямото военно присъствие на Москва и Вашингтон би довело до баланс на територията на Украйна, а това само по себе си дори би довело до консолидиране на възможностите.

Тук стигаме до наистина важен паралел между кризата на Балканите и кризата в Украйна. В нито една от тези области Русия не иска резултат или дългосрочно стабилно решение.

Русия се стреми към поддържане на напрежението в тези региони, защото няма достатъчно възможности да реализира по друг начин своята имперска мечта. Няма нито финансови, нито военни и особено демократични и човешки ресурси за това, пише Драгаш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 1
Веск
преди 2 години
Паралели ли? Ами този дето бута фитилите е един и същ. Кагебейската, чекистка постимперска руска клика водена от джуджето Путин. Имало още едно джудже в Русия, нека е в СССР - Ежов. Е, сегашния много ми напомня на оня - предния. Русия няма пари за да е велика сила. БВП няма. Има ядрено оръжие. Нека си го държи. Странни завои направи Русия - азбуката ни била макадонска, православоието си русите били получили от македонците. Руската и сръбската кагебейщина действа в помощ на титовските анахронисти дето държат властта в Сев. Македония и Сърбия. Нека си я държат властта и нека градят всичко на наш гръб па да видим какво ще съградят. Русия трайно действа срещу интересите на България. За съжаление. Просто един ден в България русофили няма да останат и тогава кагебейските ченгесари в Русия ще се ухапят напълно. Странно защо след като Русия действа срещу нас в Македония ние не помагаме на Румъния да си върне Молдова. Щото сме прости. Не можем да си играем картите. СССР е нападал всички свои съседи. Полша още в 1920та, 1939та започва под ред Прибалтийската тройка, Румъния, Финландия. Напада Иран с 4 армии 1941ва, когато с тези войски може да спаси Киев и да спре германците даже преди зимата на 1941ва като при това руснаците нямаше да се сдобият и с най-големия военен разгром в световната история. Въобще Русия какво е спечелила в последните 200 години сама? Сега на Китай ли ще разчитат. Ах, как му трябва на Китай жизненото пространство на Сибир, точно както на Хитлер му е трябвала европейската част на СССР и Русия. Ама ние да си гледаме нашата градинка. В Македония има българи. Колкото - толкова. Защитаваме тях. Райков е прав. Добре би било да подскажем на Русия, че срещу тяхната подкрепа за титовистите на балканите ще има подкрепа от нас за Молдова, а не само за Украйна. Не съм русофоб. Няма и да стана. Обаче Путин е съвременния Ежов. Може и да свърщи като него естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ще ти обясня - не САЩ/НАТО търси нещо в Украйна, България и Източна Европа, а точно обратното, ние и народите от тези земи търсим НАТО за гарант, че алкохилиците утре няма отново да решат, че нещо било тяхно или не им харесвала политиката и вътрешните дела на някоя независима държава! Това е истината, копейко. А част от другото обкръжение на Мордор - държавите от Централна Азия, се обърнаха за протекция към Китай. И я получиха. Никой вече не ви ще пиянския съдран ботуш и мизерията, хубаво си го набийте в празните кратуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
baba_meca
преди 2 години
'Русия търси своето имперско минало, като връщането на старата слава минава през контрол над Украйна'... А САЩ какво минало търсят в Украйна?!?!?!?!? в България?!?!? в Източна Европа!?!?!? Може би много индиански племена са от тия държави и затова се интересуват от тях.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина.. Слава Украине! Хохлодебилом слава! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Това, че сред един народ живеят и други малцинства от други етноси не променя определението за народ. По твоята логика всъщност няма народи, защото навсякъде по света сред един народ живеят и други етнически общности. Ти сам даваш чудесен пример с българите в Украйна. Колкото до регионалните различия, породени от влиянията на съседите, това го има навсякъде по света, във всяка една държава. Да се твърди, че американският народ е еднороден във всички си щати е просто смешно. Германците имат отделни провинции точно заради регионалните различия, появили се през вековете. А спорът за историята е безусловното доказателство, че сме един народ. Този спор съществува защото имаме Обща История. Обща история имат хора, които са били заедно и които са минали заедно през едни и същи събития. Ние сме като двама братя, които делят бащиното си наследство и единият твърди, че няма нищо общо с баща си и брат си. (имам предвид елитите, а не обикновенните хора) И това, че в РСМ живеят българи не означава, че непременно трябва да сме една държава и това е така на много други места по света. Дал съм примери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ей, наглец нещастен, 3 гладомора е имало първо, а не един. През този, когато загиват милиони украинци, руската армия събира селяните на площадите, уж да им показва нещо, а те минават по къщите и взимат всичко, всичко! Хората са яли труповете на децата си! И ти, вмирисана огризко, си позволяваш да дрънкаш, че гладомор нянало?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кремълския Мордор - на нас специално е оркъснал една голяма територия, в която десетилетия е смазвал българите и физически и като самосъзнание, чрез лъжи и пропаганда ги е накарал да,мразят братята и сестрите си. Да, Северна Македония. А някои тапиpи продължават да целуват ботуша им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина.. Слава Украине! Хохлодебилом слава! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Поредната жертва на ***** пропаганда. Голодомор е имало в цялото Северно полукълбо! Дефарминг - 8 милиона в САЩ отиват във Вечните ловни полета. Запада иска от СССР само зърно за дълговете, дори не злато. Украинските богати земевладелци крият зърното в земята - от което то става отровно! И не само в Украйна умират, но нацистите, които бягат след WW2 в Канада започват да съчиняват сказки, Донбас е бил най-успешният индустриален проект на Руската империя. Там има всякакви. Украинците са западенците - т.е. бившите жители на Полша и Австроунгария. И тяхното мото е да: халопят, т.е. да служат някому, дори до близане на ****. Сега служат на колективният Запад. На изток от река Дон няма и никога не е имало и кьорав западенец. Учете "матчась" слуги измислени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
И да добавим и българите в Украйна, които са много силна и сплотена общност. Болградската гимназия е родила много ръководите оставили отпечатък в съвременната ни история, а паметници като на капитан Петко Войвода в Киев са нещо нормално да пазителите на историята ни. Няма да е зле "нашите" да направят по-полярно и предполагаемото съкровище на Кубрат, което е уникално. Така, че какъв народ в две държави те гони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още