Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

4 нови индексни борсово търгувани фонда на Експат получиха лиценз

Следват технически стъпки по регистриране на фондовете

4 нови индексни борсово търгувани фонда на Експат получиха лиценз

Снимка: Pixabay

На 1 декември 2017 г. Комисията за финансов надзор (КФН) издаде разрешение на Експат Асет Мениджмънт да организира и управлява четири нови индексни борсово търгувани фонда. Профилът на четирите фонда е пасивно да следват движението на основните индекси за акции на четири борси от региона на Централна и Източна Европа – Гърция, Румъния, Чехия и Полша, съобщи управляващото дружество. 

Следват технически стъпки по регистриране на фондовете в регистър Булстат, в Централен депозитар АД за получаване на ISIN и на Българска фондова борса (БФБ – София) за борсов код. След финализирането на тези стъпки Експат Асет Мениджмънт ще публикува пълната информация за четирите фонда, включително проспекти, правила и ключова информация за инвеститорите.

В момента, в който са изпълнени всички регистрационни изисквания, ще започне и активната търговия с дяловете, като управляващото дружество ще уведоми допълнително инвеститорската общност за готовността да се предлагат дялове за първична и вторична търговия.

Така, заедно с индексния фонд върху SOFIX – Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, който стартира през 2016 г., борсово търгуваните фондове на Експат ще станат общо 11 и ще покриват пазари, които до момента почти нямат аналогични продукти, лицензирани по UCITS директивата относно фондовете. Създаването на такива фондове и регистрирането им за търговия в София би дало сериозен тласък на капиталовия пазар у нас, коментират от Експат Асет Мениджмънт.

Точно преди два месеца "Експат Асет Мениджмънт" подаде до Комисията за финансов надзор (КФН) документи за регистрацията на шест нови индексни борсово търгувани фонда, които пасивно да следват движението на основните индекси за акции на шест борси от региона на Централна и Източна Европа – Унгария, Словакия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония, съобщиха от компанията.

Предвижда се десетте фонда върху чужди пазари да бъдат регистрирани за търговия на Българска фондова борса – София, а на следващ етап и на борси в чужбина.

Управляващото дружество очаква сериозен интерес към тези продукти както в България, така и от чуждестранни инвеститори, включително и от инвеститори от държавите, чиито индекси ще следват тези фондове.

"Експат Асет Мениджмънт" вече неколкократно заяви амбициите си да превърне София в хъб за фондовата индустрия в Европа. Дружеството управлява единствения в България борсов търгуван индексен фонд, следващ представянето на основния борсов индекс на БФБ SOFIX – Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Уважаеми Мелън,
Не сме спрели да работим по темата. Ще Ви кажем, като имаме новини. :)
Поздрави, НВ
0
 
2
 
1
преди 1 година
Кога да очакаме инвеститорите от Лондон и Франкфурт? Пренадахме се:)

Още от Новини и анализи
SOFIX поддържа темп на ръст от половин процент за втора седмица подред