Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Акциите на „Градус“ поевтиняха с 10% след споменаването ѝ в парламента

Минималната цена за деня достигна 1,4 лв., което е най-ниското ниво от 6 месеца

Акциите на „Градус“ поевтиняха с 10% след споменаването ѝ в парламента

Снимка: "Градус" АД

Акциите на „Градус“ поевтиняха с 10,3% до 1,4 лв. за акция минимална цена в днешната търговска сесия след споменаването на дружеството пред парламентарната комисия за ревизия на кабинета „Борисов 3“ в петък.

Минималната цена за деня достигна 1,4 лв., което е най-ниското ниво от 6 месеца. Оборотът до 13:30 ч. днес възлезе на 68 495 лв.

Холдингът е част от основния индекс SOFIX и го повлече надолу с 0,94% до 517,83 пункта към 13:30 ч.

Понижението е във връзка с твърдения на фермера Светослав Илчовски. В разказа си пред комисията в края на миналата седмица той поясни, че е бил заставян да прави "кух оборот" (на "Градус"), за "да излязат на БФБ, да си вдигнат стойността на дружеството и да продадат акции, които нямат стойност, на българските, да подчертая, пенсионни фондове“.

В рамките на днешния ден стана ясно, че компанията ще потърси правата си в съда, каквото намерение по-рано изказаха и представители на ГЕРБ, намесени поименно в скандала. 

Градус АД

"Във връзка с направени и разпространени неверни твърдения от лицето Светослав Илчовски пред комисията за ревизия към 45-ото Народното събрание и медиите, "Градус" АД информира, че ще заведе всички възможни дела срещу въпросното лице и ще сезира компетентните органи в защита на своите права и законни интереси за изнасянето и разпространяването на неверни твърдения от него. Те уронват престижа и накърняват доброто име на "Градус" АД, причиняват на компанията и нейните инвеститори и акционери имуществени и неимуществени вреди и дават неверни и подвеждащи сигнали към пазара, на който се търгуват акциите на "Градус" АД, което може да се отрази негативно на тяхната цена.

Като компания с близо 30-годишна история, "Градус" АД няма да допусне накърняване на доброто й име, както и замесването й в политически битки чрез разпространение на невярна информация, и ще търси правата си по съдебен ред", пише в прессъобщението на фирмата.

„Градус“ АД привлече 81,4 млн. лв. с предлагане на акции на 18 и 19 юни 2018 г. при цена от 1,8 лв. за ценна книга. Половината акции бяха новоиздадени, а другата съществуващи (продадени от старите акционери на новите).

Пенсионни и договорни фондове записаха 75% от пласираните акции.

“Градус“ АД е вписано в Търговския регистър на 28 ноември 2017 г.  - около 7 месеца преди публичното предлагане на акции. В това време е текла процедурата по потвърждение на проспекта за публично предлагане на ценни книжа.

В компанията влизат дружества за производство на пилешко и свинско месо (колбасите с търговска марка „Аз ям“). Основният предмет на дейност на дружествата в групата на “Градус” АД е концентриран в сектора „Птицевъдство“, с изключение на дружества, чийто предмет на дейност е „производство на комбинирани фуражи и търговия“.

В годините след листването на борсата са разпределени 3 дивидента, включително 0,1 лв. през юни 2019 г., 0,022 лв. през октомври 2019 г. и отново 0,022 лв. през юни 2020 г. или общо 0,144 лв. При цена на предлагането от 1,8 лв. и текуща цена от 1,40 лв. с отчитане на изплатените дивидента загубата за вложителите е 15,5%.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работи: Екип на Investor.bg
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
6
 
5
Minka до: national power
преди 4 месеца
Никога не сме и няма да ги купуваме, вкл. олио "Бисер", колбаси "Аз ям"!.
1
 
7
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
За въпросната "Градус" още когато се разрастваха и купиха птицекомбината в Сртара Загора преди повече от 15г., имах преки впечатления от пазарджишките им собственици че винаги са забъркани в някаква далавера с подкрепа от високо. А и самия им бизнес модел е свързан с прецакване на волни или неволни бизнес партньори - например покупката на птицекомбината в СЗ беше заради огромния сграден фонд и най вече заради хладилника, където всички местни пилепроизводители волю неволю си държаха продукцията след клане и до реализиране, зая което плащат такса за престой (профисионално "лагеруване") - това е светлата страна на бизнеса. Далаверата е, че да речем за екс СССР пазара се изнасят пилета около килограм (по големи не се котират) - от дадено клане определен % отговаря на стандарта, но за да договориш изгодна сделка ти трябва количество. Въпросните пазарджишки бизнесмени си договаряха сделка и експортираха наличното количество в хладилника отговарящо на стандарта (разбирай техни пилета и на всички други производители които "лагеруват" в момента) и си прибираха парите, а "баламите" продължаваха да си плащат такси за "лагеруване", независимо че в дадения момент тези пилета не са в хладилника. Когато някой иска да си вземе пилетата, ставаше с заявка и съответно си правеха вътрешните врътки, като често минават само като тонаж, без да се спазва процентното съотношение за бройка/тегло. Към ден днешен не се съмнявам, че вече са "израснали" в схемите.
5
 
6
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не е виновен "Градус". Поне според мен пенсионните фондове са нагласили схемата, а "Градус" е техен инструмент. Още когато рекламираха ипото си писах в Инвестора, че по-голама глупост не съм срещал. В последствие пенсионните изкупиха акциите и разбрах, че фалтически аз съм ***. Не допусках че ще нагласят толкова елемантарно раздавката.
1
 
10
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Аз не купувам пилета от "Градус". Само ведъж купих пиле. Не добре почистено, много останала мазнина, кожата от шията е оставена пък и от задната страна. Месото не им е вкусно. За да растът бързо ги хранят със специаизирани фуражи, но преди да ги заколят трябва някоко дни да се хранят с нормална храна. Сигурен съм, че това последното не го правят. И другите имат недостатъци ама те са...
1
 
13
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Хора не си купувайте боклуците на тоя измамник и *** на ГЕРБ

Още от Новини и анализи
Седмицата донесе ръстове за всички индекси на БФБ