IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албена АД продаде 50 дка в София

Продадено е „България-29“ АД, което притежава имоти на Околовръстен път до Овча купел

11:38 | 11.12.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Складове на &quot;България 29&quot; АД, отдавани под наем Снимка: aih.bg</p>

Складове на "България 29" АД, отдавани под наем Снимка: aih.bg

Дружеството „Албена“ АД е продало 91,49% от капитала на „България 29“ АД гр. София на 9 декември 2019 г., съобщи туристическото дружество, чрез Бюлетин Investor.bg.

„България 29“ АД е бивша текстилна фабрика, намираща се на Околовръстен път в София до квартал „Овча купел“. Точният адрес е бул. Никола Петков 73, кв. Карпузица. Дружеството отдавна не е текстилна фабрика, беше собственост на „Албена инвест холдинг“ АД, което се вля в „Албена“ АД и отдаваше имоти под наем. Притежава около 50 000 кв. м. (50 дка) земя (по замервания на Investor.bg в Google Earth) и редица сгради.

Цената на сделката не е обявена.

Това е поредно осребряване на активи на „Албена“ АД. През 2017 г. бе отчетена печалба от 7,9 млн. лв. от продажбата на „Фохар“ АД, което имаше имоти между кварталите Бояна и Драгалевци в София. И „Фохар“ АД беше на „Албена инвест холдинг“ АД.

Курортът отчете и печалба от продажбата на дела си в „Соколец-Боровец“ АД в размер на 1,253 млн. лв. през четвъртото тримесечие на 2018 г. И това дружество беше на „Албена инвест холдинг“ АД. „Соколец-Боровец“ АД притежава хотелите „Бор" и „Еделвайс" в курорта Боровец.

През 2016 г. „Албена“ АД продаде и „Екоплод“ ООД с печалба от 6,69 млн. лв. за сумата от 11,61 млн. лв.

„Албена“ отчете слаб сезон през 2019 г. с 6% понижение на приходите от туризъм за деветмесечието. За съжаление разходите се увеличават и сумарният ефект е спад на печалбата. Разходите за дейността се увеличават с 2% на годишна база до 76,2 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г.

За да закрепи отчета, „Албена“ АД е извикала по-висок дивидент от дъщерните дружества и за деветмесечието на 2019 г. той е 4,15 млн. лв., спрямо 1,55 млн. лв. година по-рано, или с 2,6 млн. лв. повече.

В резултат печалбата намалява със само 2,1 млн. лв. на годишна база до 16,7 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г. Ако не бяха по-високите приходи от дивиденти, печалбата щеше да е с 4,7 млн. лв. по-малка.

Похвален е стремежа на „Албена“ АД да се раздели с несвойствени активи (извън морския туризъм) и да се съсредоточи върху обвновяването и развитието на курортен комплекс Албена.

В последните години беше направен аквапарк, също „Албена“ АД даде свой хотел в к.к. „Албена“ на франчайз за първи път, а именно Maritim Hotel Paradise Blue Albena 5*.Акциите на „Албена“ АД поевтиняват с 5,99% в последните 12 месеца до 40,8 лв. за акция и 174 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,8 лв. на ценна книга.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още