IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Буллс" повиши търговата цена за акция на ИХБ до 2,08 лв.

Корекцията е направена, без да има временна забрана от Комисията за финансов надзор

10:20 | 09.11.21 г.
<p>
	<em>Бившата &quot;Варненска корабостроителница&quot;, сега &quot;Булярд корабостроителна индустрия&quot; АД, е част от корабостроителния бизнес на холдинга. Снимка: bulgariaholding.com</em></p>

Бившата "Варненска корабостроителница", сега "Булярд корабостроителна индустрия" АД, е част от корабостроителния бизнес на холдинга. Снимка: bulgariaholding.com

„Буллс“ АД вдига търговата цена за акция на „Индустриален холдинг България“ АД (ИХБ) до 2,08 лв. в коригирано търгово предложение, съобщи холдингът чрез Бюлетин Investor.bg.

На 14 октомври 2021 г. беше отправено търгово предложение при цена от 2,04 лв. и вчера (8 ноември 2021 г.) цената е повишена с 0,04 лв. Интересното е, че корекцията е направена, без да има временна забрана за публикуване на предложението от Комисията за финансов надзор. 

Предното търгово предложение беше с цена 1,9 лв. за акция от 12 август, коригирана на 15 септември 2021 г. до 1,99 лв. На 30 септември 2021 г. Комисията за финансов надзор му наложи окончателна забрана.

И в новото търгово предложение, и в забраненото „Буллс“ търси да придобие 23 690 662 акции от ИХБ, което показва, че през периода не е купувал от книжата на холдинга.

Комисията за финансов надзор все още не е взела отношение по представения проект на търгово предложение.

„Буллс“ АД притежава пряко, чрез свързани лица и по силата на споразумения, 73 117 755 броя обикновени, безналични акции, с право на глас, представляващи 68,079% от капитала и 75,528% от гласовете в общото събрание на акционерите на „Индустриален холдинг България“. Обратно изкупените акции от холдинга са 10 592 226, като през септември 2021 г. не са правени покупки.

Основната дейност на „Индустриален холдинг България“ е морски транспорт със собствени кораби, където в последната година цените се повишиха значително. Също така холдингът има корабостроителница във Варна и пристанища във Варна и Бургас. Притежава и производителя на машини „ЗММ Холдинг“.

“Индустриален холдинг България“ АД отчете 18,1 млн. лв. консолидирана печалба за групата за полугодието на 2021 г. 

Цените на морския транспорт достигнаха най-високите си нива за последните 10 години след бързото възстановяване на транспорта с началото на ваксинационната кампания срещу COVID-19.

„Приходите от чартиране на кораби нараснаха вследствие на значителното покачване на фрахтовите нива, особено в сегментите, в които оперират корабите на Групата (Handysize и Supramax), достигайки най-високите си равнища за последните 10 години“, пише в доклада за дейността. Увеличението на приходите в сектор морски транспорт е със 77%. Холдингът оперира няколко собствени кораба чрез съответните дъщерни дружества.

Акциите на "ИХ България" АД поскъпват със 140% в последните 12 месеца до 2,02 лв. за брой и 217 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още