IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН окончателно забрани търговото на "Буллс" към акционерите в ИХ България

Регулаторът смята, че предложителят не е обосновал ликвидационната стойност на една акция в оценката си

17:36 | 01.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Индустриален Холдинг България АД</em></p>

Снимка: Индустриален Холдинг България АД

Комисията за финансов надзор (КФН) е издала окончателна забрана за търговото предложение на „Буллс“ АД към останалите акционери на „Индустриален Холдинг България” АД.

Това се вижда от решенията на Комисията, взети на последното заседание на ръководството ѝ, публикувани на нейния сайт.

„Буллс“ отправи първото си търгово предложение за изкупуване на останалите акции към акционерите в „Индустриален Холдинг България“ в средата на август при цена от 1,9 лева на акция.

В началото на септември КФН издаде временна забрана на предложението. „Буллс“ коригира цената на 1,99 лева седмица по-късно, но регулаторът отново има забележки.

КФН подчертава в решението си, че в първоначално внесеното търгово предложение не е използван методът на ликвидационна оценка на дружеството. Следователно е налице обстоятелство, съгласно което може да се допусне, че ликвидационната стойност е възможно да надвишава предложената от търговия предложител цена за една акция на „Индустриален Холдинг България“ АД.

Регулаторът е поискал от „Буллс“ АД да направи подобна оценка и тя е подадена по-късно, като независим оценител определя ликвидационна стойност на една акция на „Индустриален Холдинг България“ АД на 1,984 лева.

КФН посочва обаче, че в оценителския доклад не е представена обосновка по отношение на определената стойност на цената на финансиране с привлечени средства, което от своя страна не дава възможност да се направи преценка доколко обосновано и реалистично е определена стойността на среднопретеглената цена на финансиране на капитала, използвана като норма на дисконтиране на средствата, получени при приключване на евентуалната ликвидационна процедура.

Според регулатора в оценителския доклад не е представена и обосновка на ликвидационната стойност, получена в резултат на дисконтиране на средствата при приключване на евентуалната ликвидационна процедура.

Въз основа на констатираното относно съдържанието на оценителския доклад може да се направи извод, че приложеният към коригираното търгово предложение оценителски доклад не дава основание да се приеме, че съдържащата се в него оценка на ликвидационна стойност на една акция на „Индустриален Холдинг България“ АД е достоверна, заключава КФН.

„Буллс“ АД притежава пряко, чрез свързани лица и по силата на сключени споразумения общо 73 117 755 броя акции, представляващи 68,079% от капитала и 75,528% от гласовете в общото събрание на акционерите на „Индустриален Холдинг България“ АД. Дружеството притежава пряко 60 486 788 броя акции, представляващи 56,32% от капитала и 62,48% от гласовете в общото събрание на холдинга.

В началото на август „Буллс“ сключва споразумение за следване на обща политика по управление на „Индустриален Холдинг България” АД чрез съвместно упражняване на притежаваните права на глас с други три акционера. В споразумението участват „ДЗХ“ АД, притежаващо 8,992% от акциите, „Сток турс“ АД с 1,798% и „Туинсан“ ЕООД с 0,931%.

Същото споразумение е сключено и с три физически лица, притежаващи заедно общо 41 898 акции (0,039% от капитала и 0,043% от гласовете в общото събрание на акционерите на „Индустриален Холдинг България” АД).

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още