IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъщерно дружество на Синергон продава мелница за 3,64 млн. лв.

Това е поредна продажба на активи след имот в гара Елин Пелин и хотел в Пловдив

09:10 | 12.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: synergon.bg</em></p>

Снимка: synergon.bg

„Петромел 1“ ООД е сключило предварителен договор да продаде мелницата в с. Комощица, община Якимово (на 15 км. от гр. Лом), за сумата от 3,64 млн. лв. без ДДС, съобщава основният собственик на дружеството „Синергон холдинг“ АД чрез „БФБ“ АД.

Купувач е гръцкият гражданин Георгиос Кепенос от град Патра. „Петромел 1“ ООД трябва да продаде дялове от новообразувано дружество, в капитала на което ще бъде внесено като непарична вноска имущество – дълготрайни материални активи, представляващи мелницата в с. Комощица.

За краен срок на сключване на окончателния договор е определена датата 10 май 2020 г.

“Петромел 1” ООД е единствената мелница в страната с изцяло компютризирано производство на брашна, пише в страницата на „Синергон холдинг“ АД. Делът на холдинга в капитала на дружеството е 99%.

Мелницата е разположена на площ от 22 дка в землището на с. Комощица, област Монтана, и е изградена по проект на швейцарската фирма “BULER”, най-големият производител на мелнично оборудване в света със 166-годишна история и производство в три континента. Швейцарската компания е оборудвала 32 000 мелници в цял свят.

Машините, носещи името на престижната марка, са с капацитет за преработка на 100 тона пшеница на денонощие. Мелницата разполага с общо дванадесет силоза за съхранение на 27 000 тона зърно, осигурени с активна вентилация и седем различни нива на измерване на температурата на зърното. Покритието на силозите е изработено от специална цинкова сплав.

Мелницата преработва 100 тона зърно на денонощие при непрекъснат режим, като за 24 часа се произвеждат 72 тона брашна и 23 тона трици. В продуктовата листа влизат четири вида брашно: •тип 500 (бяло); тип 700 (“Добруджа”); тип 1150 (типово); тип 1850 (пълнозърнесто). Всяка партида от брашното е гарантирана със сертификат за качество.

През ноември 2019 г. „Синергон“  съобщи, че дъщерното му дружество „Шамот“ АД, гр. Елин Пелин, е сключило предварителен договор за продажба на имот за 3,08 млн. лв. с купувач „Технополис“.

В началото на настоящата година „Синергон холдинг“ АД получи до 45 млн. лв. депозит от дъщерното „Синергон хотели“, което пък продаде „Гранд хотел Пловдив“.

Парите видимо са вложени в „Синергон Петролеум“ ООД. На 21 февруари 2019 г. основният капитал на компанията е увеличен с 25 млн. лв. и „Синергон холдинг“ АД вече е с дял от 89,64%, а „Топливо“ АД остава с 10,36%.

Акциите на „Синергон холдинг“ АД поскъпват с 4% в последните 12 месеца до 1 лв. за акция и 18,4 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още