IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една оферта купи 97% от цялото предлагане на акции на "Син Карс"*

Презаписването е три пъти, а сделките са само 6

15:02 | 01.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка sincars.bg</em></p>

Снимка sincars.bg

Публичното предлагане на акции от производителя на състезателни автомобили и електромобили "Син Карс Индъстри" АД приключи, като всички предложени 2 млн. акции бяха купени при фиксираната цена от 1 лв. за брой.

Предлагането се проведе на пазара за развиващи се компании BEAM, организиран от "Българска фондова борса" АД. 

От пазарния оператор съобщиха, че презаписването е било близо три пъти, т.е. търсенето е било за около 6 млн. лв.

Това е второто изключително успешно първично публично предлагане (IPO) на пазарa за растеж на малки и средни компании на БФБ, след като на 21 януари 2021 г. предлагането на акции от "Биодит" АД също беше презаписано около 3 пъти.

„Пазарът даде зелена светлина за бъдещето на български електромобили. Убедени сме, че BEAM e бързата писта за амбициозните и иновиращи компании в България”, коментира доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса.

Прави впечатление, че докато с "Биодит" на 21 януари имаше 167 сделки, днес със "Син Карс" имаше само 6 сделки.

Най-голямата беше за 1 942 800 акции, следващата - за 30 000 акции, третата - за 20 000 акции, четвъртата - за 6 000 акции, петата за - 1 000 акции, и шестата - за 200 акции. Първата оферта е за 97,14% от цялата емисия.

*От мениджъра по предлагането "Елана Трейдинг" АД съобщиха, че голямата поръчка е тяхна. "Елана Трейдинг" успя да удовлетвори поръчките за акции на над 100 индивидуални инвеститори, юридически лица и няколко институционални инвеститори. Търговията с акции на "Син Карс Индъстри" ще стартира на пазара BEAM на БФБ до две седмици, съобщиха от "Елана Трейдинг". Явно голямата поръчка ще бъде раздробена и акциите ще бъдат записани на имената на над 100 инвеститора.

"Син Карс Индъстри" е с капитал на стойност 18,5 млн. лв., като вече е привлякла извънборсово първия си нов акционер - това е софтуерната компания „Ви Ки Ей Солюшънс“ ЕООД, която е придобила 500 хил. акции.

Компанията вече има споразумения с чуждестранни партньори катo Valoe – финландска технологична компания, специализирана в областта на фотоволтаичните технологии, с която има подписано споразумение за разработване и създаване на прототипи и масово производство на интегрирана фотоволтаична система за лекотоварния електромобил L CITY.

Друг важен партньор е френската компания Mondial, за които "Син Карс Индъстри" разработи прототип за рикша Tuk Tuk върху платформата L CITY. Компанията скоро подписа и споразумение с „Милара Интернешънъл“ ООД за разработване и индустриализация на електрически превозни средства.

Производителят на електромобили планира в следващите пет години да внедри успешно разработените тестови продукти на база пазарен интерес и да развие капацитет за производство на големи серии – до 20 000 електромобила на година. Първоначално електроавтомобилите ще се предлагат основно в Германия – най-разрастващия се пазар, откъдето ще се осъществи и маркетинговата стратегия за всички пазари в Европа.

Търсеният капитал от новата емисия акции на пазара BEAM е предназначен за установяване на представителство на компанията в Германия, изграждане на роботизирана линия в завода в Русе за производство на шасита по модела ММ (Matrix Manufacturing), както и закупуване на машини и осигуряване на капацитета за серийно производство на електромобили в крайдунавския град.

*Материалът е актуализиран в 16:30 ч. с информацията, че голямата оферта е разпределена на над 100 клиента на мениджъра по предлагането.

Свързани компании:

Син Карс Индъстри АД - временна емисия(SIN1)

Син Карс Индъстри АД(SIN)

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още