Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Градус": Оборотът не е определящ за цената, на която са продадени акциите ни

Компанията поиска КФН да се произнесе дали действията на Светослав Илчовски представляват манипулиране на пазара на акции на дружеството

"Градус": Оборотът не е определящ за цената, на която са продадени акциите ни

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

"Градус” АД е входирало в Комисията за финансов надзор (КФН) сигнал във връзка с разпространени "неверни и подвеждащи обстоятелства" за дружеството от Светослав Илчовски при изслушването му на 5 и 7 май 2021 г. във временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от министерски съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години.

Според дружеството тези обстоятелства дават лъжливи или подвеждащи сигнали по отношение на цената на акциите на "Градус", които се търгуват на Българската фондова борса (БФБ) и определят тази цена на необичайно и изкуствено равнище.

„Оборотите на „Градус 3“ АД не са определящи за цената, на която са продадени акциите на “Градус” АД в IPO-то. В самия проспект са ясно оказани трите начина за остойностяване на акцията, като никой от тях не взема предвид търгуваните обеми, което обезсмисля обвиненията в “кухи обороти” и “фиктивни сделки”, посочват от „Градус“ в свое прессъобщение.

В същото време от дружеството обясняват, че самите сделки, за които Илчовски твърди, че са фиктивни, са пренебрежимо малки в сравнение с целия оборот на компанията за референтния период.

Още по темата

От компанията посочват още, че разпространяването на неверни обстоятелства за групата на "Градус" се е отразило негативно върху пазарната капитализация и пряко е засегнало основно дребните акционери.

„Градус“ настоява за провеждането на пълна и цялостна проверка по съобщението за нарушение, като приканва КФН да упражни надзорните си правомощия, за да установи дали описаните действия на Светослав Илчовски представляват манипулиране на пазара на акции на „Градус“ АД по смисъла на Регламента относно пазарната злоупотреба.

В сигнала до регулатора е приложена цялата финансово-счетоводна информация, включително фактури, приемо-предавателни протоколи и други документи, които ясно доказват, че всякакви твърдения за “фиктивни обороти” са безпочвени и злонамерени, твърдят от „Градус“.

Регулаторът следва да провери дали са извършени нарушения на Регламента относно пазарната злоупотреба и Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти („Закона за мерките срещу пазарните злоупотреби“).

От „Градус“ твърдят, че при установяване на административно нарушение Комисията може да наложи предвидените в чл. 23 от ЗПМПЗФИ административни наказания в размер до 5 млн. лв.

„Като публично дружество, ние от “Градус” АД вярваме във върховенството на правото и прозрачността, и държим фактологията да бъде бързо изяснена, а истината да стане публично достояние. Залогът са справедливостта и доброто име на компанията ни, както и цялостният имидж на родния капиталов пазар“, посочват от старозагорския производител.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи КФН

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Седмицата приключи с трети пореден дневен ръст за SOFIX