Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

КФН одобри проспекта на ПИБ с емисионна стойност 5 лева

Банката ще продаде до 40 млн. нови акции

КФН одобри проспекта на ПИБ с емисионна стойност 5 лева

Снимка: БГНЕС

Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспекта за първично публично предлагане на емисия акции на Първа инвестиционна банка, които ще бъдат издадени в резултат на увеличаване на капитала на банката.

Емисията е в размер до 40 000 000 броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 5 лева всяка една. Последната цена на акциите на банката е 2,40 лв. за брой, тоест - малко над 2 пъти под исканата цена.

С решение от днес регулаторът вписва посочената емисия акции, в процес на емитиране, в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от КФН.

Припомняме, че преди дни банката обяви, че е взела решение за увеличаване на капитала си с до 25 млн. акции при емисионна цена от 8 лв. (200 млн. лв.) Минимумът за успех трябваше да е записването на поне 2,5 млн. акции при цената от 8 лв. (20 млн. лв.) При издаването на 25 млн. нови акции капиталът на банката ще достигнае135 млн. акции и оценката й 1,08 млрд. лв.

През 2019 г. активите на Fibank се увеличиха с над един милиард лева и общата им стойност достигна 10,660 млн. лв. на консолидирана основа. Регулаторният собствен капитал достигна 1,284 млн. лв. с нарастване от 176 млн. лв. за 2019 г. През годината ПИБ успя да постигне ръст при депозитите от 761 млн. лв. и така привлечените средства от клиенти превишиха 9,104 млн. лв. През декември 2019 г. банката успешно издаде дългово-капиталов инструмент с обща стойност 30 млн. евро, който след разрешение от страна на БНБ беше включен в допълнителния капитал от първи ред. Печалбата на консолидирана основа за 2019 г. преди обезценки е 257.7 млн. лв., която бе успешно включена в капитала на банката. Към края на 2019 г. чрез мерки за увеличение на капитала и намаление на риска банката формира допълнителен капиталов буфер в размер на над 197 млн. евро.

ТБ Първа Инвестиционна Банка

През първо тримесечие на 2020 г. капиталовата позиция на Първа инвестиционна банка се засилва още повече след включването в собствения капитал на печалбата от 2019  г. след разрешение на БНБ. Към 31 март 2020 г. коефициентът на обща капиталова адекватност на ПИБ е 19,09 %, адекватността на капитала от първи ред е 19.03 %, съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е 15.48 %, а регулаторният собствен капитал достигна 1,365 млн. лв. За първо тримесечие на 2020 г. печалбата преди обезценки е 30.9 млн. лв. Съотношението на ликвидно покритие е 273.87% и демонстрира стабилна ликвидна позиция. Ръстът  в кредитния портфейл на банката през първо тримесечие на 2020 г. в сегмент МСП е 13,8 млн. лв. или 7,2% на годишна база, а в сегмент Банкиране на дребно е 47.3 млн. лв., или 10,4% на годишна база.

С пласирането на новата емисия банката ще изпълни на 100% и последната препоръка на Европейската централна банка. Присъединяването на България към Европейския банков съюз и валутния механизъм ERM II ще предостави на страната едновременно финансовата сигурност на стриктния контрол на ЕЦБ, и достъп до привилегии и облекчения, достъпни за държавите- членки на еврозоната.

В края на 2019 г. ПИБ поиска да увеличи капитала си при емисионна цена от 5 лв., когато пазарната цена беше 3 лв. или 67% горница. Сега банката търси 270% горница.

Припомняме, че Комисията за финансов надзор през февруари отказа да потвърди проспекта за увеличението на капитала на банката.

Напомняме, че проверка от ЕЦБ откри капиталов недостиг при ПИБ АД при стрес тест през миналата година. По това време банката вече бе осигурила 130 млн. евро от допълнителния капиталов буфер.

Процедурата по тестването на българските банки беше породена от искането на България за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ, което бе официализирано на 18 юли 2018 г. заради заявеното желание на страната за присъединяване към валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята" на еврозоната.

Според правилата на ЕЦБ двете банки, в които беше констатиран капиталов недостиг, трябваше да го попълнят в рамките на девет месеца след констатирането му, или до 26 април. Инвестбанк наскоро обяви, че вече е изпълнила това за своите 52 млн. евро - с комбинация от текущата печалба преди обезценки за 2019 г. (35 млн. лв.), конвертиране на подчинен срочен дълг в капитал (20 млн. евро) и увеличение на капитала (22 млн. лв.).

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
5
 
16
bgMan до: marto76
преди 2 месеца
Само тия акций да не станат новите талончета на efbet.
2
 
4
 
15
marto76 до: Solar Power
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Прецакване за "малкия акционер" както ти го наричаш, а всъщност термина е мажоритарните акционери, щеше да бъде цена от 1 лев или 2 лв. Емисионната цена от 5 лв. е именно защита както на мажоритарните акционери, така и на миноритарните, които са купували акции отпреди 10 години на други цени и при друга обстановка в България и на БФБ! Успех със западните, дано имаш печалба и да почерпиш после!
1
 
8
 
14
Solar Power до: i_hristov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ами четохме я .... 15 и 40 правят 55. На мен. И мирише на измама инпрецакване на малкия акционер .... но това е нормално на бг борсите където компанията е притежание на 1-2 човека ..... затова ще заложа на западните :)
3
 
4
 
13
i_hristov до: kubrat
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Замисли се пак и ми прочети коментара, за да го осмислиш. Ако искаш голям дял в банката няма как да го получиш през борсата, защото тук свободно търгуемите акции са 15 млн. останалите са на мажовците. Може и да има друг сценарий, някой голям да иска да запише емисията и след това да купува още и през борсата, за да увеличи делът си. Но това е само хипотеза.
2
 
7
 
12
kubrat до: i_hristov
преди 2 месеца
Малко се замислих- ако 15 млн акции могат да свалят цената до 1-2 лв, до колко ли ще успеят да я свалят новите 40 млн акции :)

Още от Новини и анализи
SOFIX с дневен спад от 0,6% до 449,82 пункта