IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидираната печалба на Софарма Трейдинг се върна към ръст през третото тримесечие

За цялото деветмесечие консолидацията намалява печалбата на Софарма Трейдинг с 6,7 млн. лв.

12:56 | 10.12.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Автоматизирана складова система KNAPP в склад на Софарма Трейдинг <em>Снимка: Дружеството</em></p>

Автоматизирана складова система KNAPP в склад на Софарма Трейдинг Снимка: Дружеството

Българското фармацеСофарма Трейдинг АД обръща консолидираната печалба от спад към ръст през третото тримесечие на 2018 г., като отчита повишение с 23% до 2,5 млн. лв., показват изчисления на Investor.bg.

За цялото деветмесечие консолидираната печалба намалява с 12% на годишна база до 6,34 млн. лв. но това е поради старите данни за 25% спад през полугодието.

Неконсолидираната печалба през третото тримесечие расте с 62% на годишна база до 4,95 млн. лв., а за цялото деветмесечие е нагоре с 28% до 13,1 млн. лв.

Експанзията продължава да тежи върху резултатите на дружеството, като консолидираната печалба за деветмесечието на 2018 г. е 6,34 млн. лв., спрямо неконсолидирана от 13,1 млн. лв. или дъщерните дружества губят 6,7 млн. лв., показват изчисления на Investor.bg, на база отчета на дружеството.

Само за третото тримесечие неконсолидираната печалба е 4,95 млн. лв., докато консолидираната е 2,49 млн. лв., тоест консолидацията носи загуба от 2,46 млн. лв.

В последните години Софарма Трейдинг АД осъществява експанзия чрез веригата аптеки SOpharmacy в България и дистрибутора на едро в Сърбия Lekovit. Голяма част от аптеките SOpharmacy са новосъздадени, а 19 са чрез придобитата верига аптеки Фармастор.

Аптеките SOpharmacy в момента са 32 в София, 5 в Пловдив, 7 в Бургас и по една в Елин Пелин, Кюстендил, Петрич, Стара Загора, Сандански и Пазарджик. Общо това са 50 аптеки, всички в Южна България.

Консолидираните продажби на Софарма Трейдинг АД се увеличават с 29% на годишна база до 658 млн. лв. за деветмесечието на 2018 г., докато неконсолидираните са нагоре с 10% до 539 млн. лв.  Разликата между консолидираните и неконсолидираните продажби е 118,5 млн. лв., като се увеличава с 558% на годишна база, като причината е в откриването на нови аптеки, придобиването на такива и дейността на дистрибутора в Сърбия. Компанията майка Софарма Трейдинг АД остава със значителния дял от 82% в консолидираните продажби. Разбира се, част от продажбите са се дублират в консолидирания и неконсолидирания отчет, поради търговията между компанията майки и дъщерните дружества, но се изключват при консолидацията.

За 14 декември 2018 г. от 11 ч. е свикано общо събрание на акционерите на Софарма Трейдинг АД, за одобрение на договор за наем на недвижим имот между Софарма АД и Софарма Треидинг АД, както и за договор за изработка между Софарма Трейдинг и Софарма АД на хранителни добавки и медицински изделия, носещи търговска марка, собственост на Софарма Трейдинг АД. Вероятно тази търговска марка ще бъде SOpharmacy.

Софарма АД е основен акционер с дял от ¾ в капитала на Софарма Трейдинг АД.

Акциите на Софарма Трейдинг АД поевтиняват със 8% в последните 12 месеца до 6,95 лв. за акция и 229 млн. лв. пазарна капитализация. Изплатен е и брутен дивидент от 0,3 лв. на ценна книга с което общият спад е около 4%.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още