Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Корадо България ще разпредели 80% от печалбата си през 2016 г. като дивидент

Дружеството ще издаде преференциални акции, за да отговори на голямото търсене

Корадо България ще разпредели 80% от печалбата си през 2016 г. като дивидент

Снимка: Корадо - България АД

Нетната печалба на Корадо България АД през 2016 г. е в размер на 2,927 млн. лв., като 80% от тази сума (2,283 млн. лв) ще бъдат разпределени под формата на дивидент. Брутният дивидент на една акция е в размер на 0,26 лв. Това съобщи ръководството на "Корадо" на среща с инвеститорите, на която беше представен годишният доклад на дружеството за 2016 г.

Размерът на дивидента от печалбата нараства с 44% спрямо този от печалбата за 2015 г., когато инвеститорите получиха доходност от 0,18 лв. на акция. В същото време размерът му е повече от двоен в сравнение с преди две години, когато беше раздаден дивидент от 0,12 лв. на акция.

От компанията отчетоха, че търсенето на акции надвишава предлагането и обявиха намерението си да издадат преференциални акции, с което да отговорят на нарастващото търсене. Първи право да закупят преференциални акции ще имат настоящите инвеститори. 

Стратегията на ръководството е насочена към запазване на дела на съществуващите пазари, развитие на производството и запазване на работните места в дружеството.

През април 2016 г. беше пусната в експлоатация и нова линия производство на тръбни отоплителни тела. До края на миналата година от тях са произведени 50 897 броя.

Компанията отчита повишение на общите продажби спрямо 2015 г. с 20%, като ръстът в Чехия е с 43%, в резултат на стартираното в началото на 2016 г. производство на тръбни радиатори за баня. „Ръстът на производството е с 8,5%, а на общите приходи с 18,6%. Печалбата в сравнение с 2015 г. нараства с 51%. Това е най-високият финансов резултат в цялата история на Корадо“, заяви Иржи Ржезничек, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корадо България.

Годишно изменение на финансовите резултати през 2016 г.

На територията на България са продадени 16 305 броя отоплителни тела собствено производство и стоки, закупени от Корадо Груп, които съставят 3% дял от общите продажби на дружеството. Отчита се спад на продажбите от 5,5% спрямо предходната 2015 г.

Към страни партньори от ЕС са реализирани 409 602 броя отоплителни тела, а в държави извън общността 60 275 броя.

През миналата година Корадо България разшири портфолиото на клиентите си и директните доставки за нови партньори във Франция и Унгария. Сега компанията насочва фокуса си и към Латиноамериканските държави. „Дружеството ни в Чехия започна преговори с нов клиент от Чили за преки продажби и обслужване“, заяви Ржезничек.

„Опитваме се да разширим дейността си към по-стабилни икономики с по-голяма покупателна способност“, обясни от своя страна Войтех Чамек, главен изпълнителен директор на групата.

Компанията има установено присъствие и в Румъния, но поради спада в новото строителство компанията отчита по-ниски от желаното резултати в северната ни съседка.

Изпълнителният директор на Корадо Груп се обяви категорично за запазване на присъствието в България и определи 2016 г. за Корадо България като изключително успешна. „Не мога и да си представя да намалим експозицията си в България. За нас България е страната на възможностите, не само за нашето производство, но и за много други индустрии“, заяви той.

Корадо-България АД
В инвестиционната програма на групата фокусът е насочен към енергийната ефективност, като продължава подготовката за промените в ЕС след 2020 г.

От началото на 2020 г.изискванията на EPBD (Директивата за енергийна ефективност на сградите) ще влязат в сила за всички нови сгради в ЕС. Според тях всички нови сгради трябва да имат почти нулев разход на енергия. Енергийните потребности ще трябва да се покриват изключително от възобновяеми източници

„Корадо Груп е готова да посрещне новите изисквания на потребителите, благодарение на новите енерго - спестяващи системи“, обясни Алес Зоухар, директор „Продажби и маркетинг”.

От своя страна Чамек коментира и как ще се отразят върху маржа на печалбата повишаващите се цените на суровините и в частност на стоманата. „Миналата година 1 тон стомана се купуваше за 450 евро, сега струва 715 евро. - цената почти се удвои заради рестрикции от страна на ЕС за доставка на стомана. Това увеличение с 300 евро на тон повишава разходите с 20 млн. евро. Подобно увеличение на разходите много трудно може да бъде поето от който и да е производител. За това то може да бъде поето от крайния потребител, който ще трябва да поема леко повишение на цената“, заяви Чамек.

От началото на годината акциите на Корадо България поскъпват със 17,4%, а през последната една година ръстът е с 67,6%. Пазарната капитализация е 54,43 млн. лв. 

 

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Кога е моментът за покупка на договорен фонд?