IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Ялъмов: Публичните компании се ориентират трайно към раздаването на дивидент

Фирмите продължават да предпочитат банките пред капиталовия пазар като източник на свеж ресурс, коментира председателят на СД на Капман Холдинг

08:18 | 09.06.16 г. 3
<p style="text-align: justify;">
	Николай Ялъмов. <em>Снимка: Capman Holding</em></p>

Николай Ялъмов. Снимка: Capman Holding

Публичните компании се ориентират трайно към раздаването на дивидент, но един от проблемите на капиталовия пазар у нас е, че те продължават да предпочитат банките като източник на свеж ресурс. Това каза пред Investor.bg Николай Ялъмов, председател на Съвета на директорите на „Капман Холдинг“, в чиято структура влизат инвестиционния посредник „Капман“ и управляващото дружество „Капман Асет Мениджмънт“.

„Има определен кръг компании, които се ориентираха вече трайно да дават дивидент. Той може да не е в пълния размер на печалбата и не е необходимо да е така, но това е едно трайно добро отношение към акционерите. По този начин компанията показва социалния си облик“, коментира Ялъмов.

По думите му все повече дружества показват постоянство в раздаването на дивиденти. Николай Ялъмов коментира и че, според него, едно от най-интересните неща, случващи се на българския капиталов пазар, е създаването на платформата SEE Link.

„Част от посредниците, които участват в този проект, със сигурност ще се възползват да предложат на свои клиенти търговия на участващите в платформата SEE Link държави. Ние вече имаме няколко сделки в Македония и тепърва предстоят и други“, коментира председателят на СД на „Капман Холдинг“.

От гледна точка на инвестиционните посредници той определи SEE Link като „по-различен подход в глобализирането на малките пазари“.

„Платформата SEE Link е различна, защото включва обединението на всички участници на малките пазари. Това е правилният път. Всеки един от нашите малки пазари има собствена специфика. Да се обединят изисква време, но според мен това е най-трайният начин за успех“, посочи Ялъмов.

Една от целите на платформата е привличането на нови компании, а това начинание ще бъде едно от най-сложните за родния пазар, каза той, допълвайки, че инвеститорите предпочитат да търсят ликвидните пазари.

„Това са външни пазари в развитите страни, за да може да имат ликвидност. За съжаление, тя липсва на нашия пазар. Българската фондова борса е с малък обем. Вече няколко години имаме нисък оборот и за съжаление, със сигурност не сме на челните места както по оборот, така и по инвеститорски интерес към пазара. Но, разбира се, професионалните инвеститори търгуват винаги, дори и при по-малки обеми. Индивидуалните инвеститори се водят от обща тенденция“, коментира още Ялъмов.

Според него проблемът не е в малкия по мащаб бизнес у нас.

„В България компаниите са такива, каквито са. Не са нито малки, нито големи, когато говорим за български инвеститори. Специално с IPO-тата проблемът не е, че фирмите не искат да увеличават капитала, с който оперират. По-скоро донякъде причината са ниските лихви на банките. Не бива да забравяме, че в Европа лихвите по депозитите на централните банки са отрицателни, лихвите по кредитите за граждани и фирми са много ниски“, подчерта Николай Ялъмов.

Той уточни, че за фирмите капиталът, който биха взели от банките, е сравнително евтин.

„Като прибавим и нелеката бюрокрация по издаването на една емисия и времето, което отнема, нормално е компаниите засега да предпочитат да получават свеж ресурс от банките, пред алтернативата на публичния пазар“, обясни още Ялъмов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
fatal1993
преди 7 години
Здравейте, група! В момента пиша теза за моя университет и правя проучване за ликвидноста на българския капиталов пазар. Бих Ви бил много благодарен, ако отделите 2-3 минути максимум, за да попълните моя survey- [url]https://hva.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_3EicCUEZrVZ7tOJ[/url] Всеки един response ще ми е от огромна полза. Обръщам се към Вас, защото съм сигурен, че Вашите мнения ще са интересни, валидни, обективни и компетентни за един добър анализ. Благодаря Ви много предварително. Успешен ден! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още