Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Оборотът на БФБ International достигна 150 хил. лв. за половин месец

Броят сделки за периода 5-21 юли е 76

Оборотът на БФБ International достигна 150 хил. лв. за половин месец

Оборотът на MTF BSE International* достигна 149 701,51 лв. за периода от 5 юли 2021 г. до 21 юли 2021 г., съобщиха от „Българска фондова борса“ АД в отговор на запитване от Investor.bg.

Броят сделки за периода е 76, а изтъргуваните лотове са 5 480.

С многостранната система за търговия могат да бъдат закупени акции на Apple, Facebook, Daimler, "Газпром" и много други компании чрез близо 100-те български инвестиционни посредници директно на родния пазар. Достъпни са и борсово търгувани фондове (ETF) върху индекси като DAX, S&P 500, FTSE All-World, NASDAQ100, STOXX Europe 600.

Какво се случва реално?

Първата идея ни беше „супер, вече може да се купуват и държат ETF-и без понякога бавната регистрация в чужд брокер“. Имало е ситуации, когато регистрацията отнема месеци (като сривовете през март 2020 г. при твърде големия интерес към пазарите). Отпада и езиковата бариера.

Сега комисионата на MTF BSE International е 0,3%, но това е само до септември. Бърз поглед към сделка с ETF, сключена чрез един от големите чуждестранни брокери - Interactive Brokers, показа комисиона от 7,52 евро за сделка с ETF за 5 040,46 евро, или 0,15%.

Следователно тук комисионата е двойна. За дългосрочна инвестиция от например 10 години 0,15% отгоре не са голям проблем, но са фактор.

Но липсва предвидимост

Комисионата от 0,3% ще е валидна до края на август 2021 г., научи Investor.bg от посредник. БФБ и Централен депозитар ще направят анализ на интереса към MTF BSE International и ще решат какви да са тарифите. Обсъждана е била и минимална комисионна на сделка от 10 евро.

Също така не се знае кой ще подава декларациите за избягване на двойното данъчно облагане при търговия с например американски акции.

В обобщение

MTF BSE International има смисъл. Въпреки че SEPA преводите вече са изключително евтини и бързо и лесно може да се превеждат и теглят пари от чуждестранни брокери, удобството да работиш с български брокер на български език и опцията да посетиш физически офис не трябва да се пропускат.

Самите посредници също биха имали полза, ако може да дадат продукт на клиентите си, различен от асистиране на регистрация към Interactive Brokers например.

В момент, когато брокери като Revolut и Robinhood предлагат сделки без комисиони, комисионите имат значение. Важни са и таксите към Гаранционен фонд, годишна такса върху активите и други. Обикновено тарифата е различна за различни активи, като например европейски акции, американски акции и т.н.

„Българска фондова борса“ АД обаче трябва да намери начин да предложи конкурентен продукт, защото би било полезно за мнозина. Може да се прецени и дали този продукт да се субсидира с рекламен ефект в началото. В момента инвестиционните посредници избягват да го предлагат на клиентите си, защото например не се знае каква ще е тарифата от 1 септември.

Ако въведете кода на Facebook, ще ви даде, че се котира на редица борси, освен на Nasdaq, на тази във Ванкувър (Канада), в Мексико, в Германия и на други места. Вече едно от тези места е „Българска фондова борса“.

Комисионите са важни, но за инвеститорите е много по-важно да уцелят посоката, защото грешната покупка дори при нулева комисиона може да донесе значителна загуба.

*MTF BSE International е многостранна система за търговия, организирана от БФБ, която предоставя възможност на местните инвеститори да диверсифицират своите портфейли с финансови инструменти, издадени от едни от най-известните и ликвидни компании в света.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
MTF BSE International е многостранна система за търговия, организирана от БФБ ... това не е регулиран пазар и сделките/положителния резултат са облагаеми.Дивидента се облага при източника и ако там данъка е <5% тук се доплаща,ако е >5% тук се възстановява разликата/ако ти се занимава с де/
0
 
0
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Поздрвления за статията. Всичко е вярно, защото ползвам почти всички споменати боркери. Българският ми брокер ми иска 0.5% комисионна за сделки при които плащам 0.00$ комисионна навън.Добре е да се опишат и данъчните разлики - това е единствената прична поради кото не съм се отказал от БГ. Интересува ме 5% данък дивидент ли ще платя и 0% печалба при продажбата и на бг брокера чуждестранните позиции?

Още от Новини и анализи
Седмицата донесе ръстове за всички индекси на БФБ