IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печели ли се от минералните плажове и колко губи Синергон холдинг от неговия?

Минералните басейни имат важно значение за регионите, в които се намират, но не са рентабилни

16:41 | 16.08.11 г. 4
<p>
	Джакузито с 37-38 градуса минерална вода, част от Минерален плаж Белчин Парк <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Джакузито с 37-38 градуса минерална вода, част от Минерален плаж Белчин Парк Снимка: Investor.bg

Лято е и мнозина посещават комплексите с минерални басейни, както и останалите плувни съоръжения. От бизнес гледна точка възниква въпросът печеливши ли са те. Публичното дружество Синергон холдинг АД притежава 100% от Белчински минерални бани ЕООД, оценено в баланса на холдинга на 798 хил. лв.

Дружеството стопанисва "Минерален плаж Белчин бани" на около 54 км от София по пътя през Бистрица и Железница.

За 2010 г. компанията отчита загуба от 113 хил. лв. след загуба от 81 хил. лв. за 2009 г. Приходите от продажба на стоки, услуги и други са за 85 хил. лв. през 2010 г. и за 80 хил. лв. през 2009 г.

И през двете години входът в басейна е 5 лв. за възрастни и 3 лв. за деца, а чадърите и шезлонгите се ползват безплатно. 85 000 лв. са 17 000 пълни такси за вход. Сезонът продължава 3 месеца (юни, юли и август), което е около 12 уикенда, или 24 дни. При около 500 посетители на ден, това прави 12 000 такси за вход. През седмицата посетителите са малко, а студеният климат на 920 м надморска височина и честите дъждовни дни изпаряват желанието за плажуване и в някои от уикендите.

Сравнението с други минерални басейни показва, че няма потенциал за по-големи приходи от вход. Няма потенциал и за по-големи приходи от консумация на стоки, тъй като не е рентабилно поддържането на персонал заради само 24 силни дни в годината (голямата част от които дъждовни и поради това нерентабилни). Наблюдения на репортер на Investor.bg показват именно невъзможност за осъществяване на обедните поръчки за хранене на плажуващите и съответно отказ на вече поръчани питиета и храни.

Друг минерален басейн е Корали до езерото Панчарево, малко след околовръстното на София, на около 15 км от центъра на града.

В съботните и неделни летни дни паркингите около басейна, както и самото шосе за гр. Самоков са препълнени с автомобили.

Във финансово изражение това множество е осигурило 137 хил. лв. продажби за 2010 г. и 100 хил. лв. за 2009 г. Отчетът на басейн Корали показва 13 хил. лв. печалба за 2010 г. спрямо 10 хил. лв. печалба за 2009 г.

Дружеството "Спортно развлекателен комплекс Корали АД" е публикувало и разбивка по стоки и услуги, като продажбите от услуги са за 91 хил. лв. през 2010 г., докато от стоки те са за 46 хил. лв. Тоест приходите от вход са двойно по-големи от тези от консумация.

Може би е интересно да се знае, че Столична община притежава 1 197 акции в дружеството (33,7%), а Ралико ООД - другите 2 323 акции (65,4%). Вложението на Столична община е апортна вноска на недвижим имот, като СРК Корали АД е учредено през 2002 г.

Вече няколко години басейните на комплекс Мария Луиза в Борисовата градина в столицата, които не са минерални, не работят. Отчетът на Парк Мария Луиза АД за 2010 г. показва приходи от услуги за 12 хил. лв. и загуба от 204 хил. лв. Не по-розова е съдбата на другите летни басейни в София, като например Люлин Бийч, наричан през сезон 2011 "restART", често сменя стопансващата го фирма.

Ако сравним собствеността на Синергон холдинг АД с друг басейн в курорта Белчин Бани, а именно "минерален плаж Белчин Парк", собственост на Белчин Парк ЕООД, с едноличен собственик Главболгарстрой холдинг АД, ще видим, че място за голяма печалба от плажуващите няма.

Белчин Парк ЕООД отчита 188 хил. лв. приходи от продажби през 2010 г. и загуба от 1,21 млн. лв. От тези 188 хил. лв., 76 хил. лв. са от услуги (вход), 43 хил. лв. от продажба на стоки и 69 хил. лв. са в графа "Други".

През 2008 г. друго дъщерно дружество на Синергон холдинг АД, а именно Петър Караминчев АД, плати 10 млн. лв. за 117 дка в к.к. Белчин бани.

След като отчетите на минералните плажове ясно показват невъзможността им да печелят от вход за плажуващи и съответното съпътстващо обслужване, може би единствената възможност за възвръщане на инвестициите е продажбата на апартаменти в близост до басейните, но в настоящата ситуация на пазара на имоти това не се прави.

Самите минерални басейни може би са интересен придатък към хотелите, но сами по себе си не са печеливши. 

Те обаче имат важно значение за регионите, в които се намират, тъй като повишават интереса към недвижимите имоти, като формират вилни зони в близките села.

Въпреки загубите районът около минералния басейн на Синергон холдинг се развива, като към него от 2011 г. има картинг писта и терен за пейнтбол.

Също от 2011 г. в Белчин бани е открит хотел с външен и вътрешен минерален басейн (Белчин Гарден), като конкуренцията между трите минерални комплекса едва ли ще позволи увеличение на цените за вход. От тази година от летището на 2 км от курорта излитат и малки самолети за панорамни полети до Седемте рилски езера, разположени наблизо, до връх Мусала, Черни връх и язовир Искър.

Свързани компании:

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
alzag
преди 12 години
Маряне, статията ти е интересна и понеже минавам чат-пат през Белчинските бани, дори ми отговаря на въпроса - покрай какво профучавам? (макар там да има един доста остър завой). Може някой път да поспра и да пусна лапетата да се топнат ...Иначе относно рентабилността от инвестицията ще ти кажа, че са вложили доста пари в ремонт на сградния фонд там (ако говорим за едно и също комплексче).Освен това трябва да отчетеш и основното правило в данъчно-счетоводната политика на всяко дружество - минимална счетоводна печалба, за да платиш минимално данъци, а какъв е реалния оборот и печалбата можем само да гадаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Мисля че не сте чел внимателно. Статията е за басейни, не за хотели с басейни. Пчелински минерални бани звучи нещо голямо, но има само един хотел Виталис с целогодишен топъл басейн. Други места да се топнеш няма, включително няма басейни. Тоест дружество зад което стоят само басейни (вход и ресторант), не хотелска част, както е масовото във Велинград, Хисаря, Чифлика, Шипково и т.н.За качеството на водите не зная в Корали, но в Белчин бани е за опорно двигателния апарат и кожни дерматити. Тоест раните там зарастват по-бързо и никога не се възпаляват. Знам го от многогодишен опит. Доста често съм виждал възсрастни германци да киснат в басейна по-никое време.В Белчин Парк има джакузи, което може да се ползва целогодишно, с вода по-топла от басейна пред хотел Виталис в Пчелин, но просто няма далавера като няма хотел и не работи през 9 месеца от годината....Ако джакузито в Белчин Бани работеше през зимата, щеше да се топнете, да постоите 15-30 минути, после да излезете да се качите в колата и към София.... Идилия. Докато в хотелите с външни топли басейни за 2 мин. притичваш до хотела и се топлиш. Доста различно е само басейн и басейн с хотел.Басейните не са на печалба, трябва да са към хотел или да се продаде околността като апартаменти, така излиза.Просто човек като мине покрай комплекс Корали и си мисли "брей какви ли пари правят тези с тази тарапана от коли", но оказва има само дим без огън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Минералните бани имат различни характеристики, сред които минерален състав и температура. Второто например силно влияе на продължителността на сезона, като има примери за бани, които работят и през зимата. Техническият анализ пропуска такива нюанси и може да се спори дали е адекватен. Интересен пример в другата посока са Пчелинските минерални бани, които са включени в международни туристически time-share програми и представляват сравнително рядък феномен дори за наситената на извори България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
dex
преди 12 години
бай ти Бедо открадна тези 10 мил. от Петър Караминчев, а КаФеНе-то го проспа естествено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още