IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Права върху записани акции на „ИмПулс I“ ще се търгуват само три дни след IPO-то

Емисията ще е временна и цели да запази интереса на инвеститорите до вписването на капитала в Търговския регистър

16:27 | 08.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Българска фондова борса допуска до търговия на пазар beam временна емисия права върху записани акции, издадена от „ИмПулс I“. Емисията ще се търгува от 12 юли (понеделник), съобщи борсовият оператор.

Това стана възможно след промяна в правилата на пазара, одобрена от Съвета на директорите на борсата. Целта на промяната е да запази динамиката и интереса на инвеститорите към акциите на компаниите, които предстои да бъдат листнати на beam, в периода между IPO-то и вписването на увеличението на капитала на фирмите в Търговския регистър, който е почти месец. Подобна възможност съществува на почти всички съвременни борсови пазари.

При сетълмента на сключените сделки ще има особеност - продавачите на правата върху записани акции няма да получават паричната сума от продажбата до момента на успешно вписване на новоиздадените акции в Търговския регистър, като паричните средства ще се съхраняват по сметка на Централен депозитар.

След получаване на уведомление за успешно вписване на капитала търговията на правата върху записаните акции се прекратява и Централен депозитар фиксира книгата на акционерите на емитента съобразно притежателите на права върху записани акции на втория работен ден след последния ден за търговия на пазар beam, като извършва разплащанията към всички продавачи.

Очакванията на БФБ са промяната да има положителен ефект върху търговията с акции на beam и капиталовия пазар като цяло.

Временната емисия на „ИмПулс I“ включва 5 334 000 броя права върху записани акции с индикативна референтна цена от 1,10 лева. Тя ще се търгува под борсов код IMP1 до датата на вписването на увеличението на капитала на дружеството в Търговския регистър.

Вчера първичното публично предлагане на „ИмПулс I“ проби прага на Beam пазара. Компанията, която ще инвестира в растящи български фирми, набра максималните близо 6 милиона лева от пазара, като имаше над 1,5 пъти презаписване на акции. 

Мисията на новото дружество е да популяризира дяловото инвестиране сред българските инвеститори и да им даде възможност да участват в български или свързани с България растящи (growth stock) публични и непублични компании, също така в компании в сектори с двуцифрен ръст на продажбите в глобален мащаб, дружества, разпределящи редовно дивидент (dividend stock) и като цяло сектори, формиращи над 70% от растежа на българската икономика (IT, FinTech, модерна търговия, бързооборотни стоки, транспорт и логистика и др.) 

На този етап конкретни компании, в които ще инвестира дружеството, не са обявени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още