IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичното предлагане на ЦСКА претърпя неуспех

По време на подписката бяха записани акции за над 1 млн. лв., което обаче е само една четвърт от необходимото за успех на емисията

17:39 | 19.05.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Публичното предлагане на ЦСКА претърпя неуспех

Първичното публично предлагане на акции на футболния клуб ЦСКА претърпя неуспех. Днес беше последният срок за записване на акции дружеството, като окончателният резултат сочи, че са пласирани 359 206 акции на стойност 1 077 618 лв. Това представлява едва 25,5% от необходимите за успех на емисията 1 409 210 акции, или 4 227 630 лв.

Утре (20 май) от 13:00 часа ще се състои пресконференция на стадион "Българска армия" с ръководството на ПФК ЦСКА АД, обяви междувременно клубът. Ще бъдат обсъдени стратегията за развитие, резултатите през 2013/14 година, превръщането на ЦСКА  в акционерно дружество, публичното предлагане на акции и задачите за новия сезон.

Общият брой сделки по време на IPO-то бе 5 720, което може да се приеме и като броят на феновете, решили да подкрепят финансово любимия си клуб. В анкета на Investor.bg 75% от запитаните отговориха, че не биха си купили акции на ЦСКА, а 17% биха го сторили просто като фенове. Само 5% са заявили, че са склонни да вложат средства с инвестиционна цел.

Подписката първоначално изтичаше на 4 април, но бе удължена с 45 дни. Неуспехът й означава, че записалите акции ще трябва да посетят офис на инвестиционен посредник (каквито са и банките), за да си вземат парите обратно, като разбира се ще загубят платената комисиона за покупката.

Предвиждаше се капиталът на клуба от 5 090 790 лева да бъде увеличен с издаването на до 3 млн. нови акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 3 лв.

IPO-то на ЦСКА породи много въпросителни, тъй като собственият капитал на ЦСКА щеше да остане отрицателен дори при 100% успех на емисията (привличането на 9 млн. лв.)

Мажоритарен собственик на капитала на ПФК ЦСКА АД към момента на изготвяне на проспекта бе Лира Инвестмънтс С.А., Люксембург, с 91,1% от капитала. Над 95% от акциите с право на глас на Лира Инвестмънтс С.А. се притежават пряко от Александър Томов.

Сесията на БФБ

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,4% в днешната сесия до 592,94. Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се покачи с 0,2% до 119,83 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,1% до 432,58 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT прибави 0,1% до 96,25 пункта.

„Поредната скучна борсова сесия видяхме днес, като единствената интрига беше дали ще се появят митичните големи инвеститори в ЦСКА, които да спасят публичното предлагане. За съжаление, едно толкова масово борсово явление като IPO-то на столичния клуб се провали с всички негативни последици и за борсата като средище в очите на масовата публика“, коментира за Investor.bg  Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

„Замръзналият борсов пазар лесно може да се обясни със ситуацията в Украйна, но истината е, че има доста по-сериозни фундаментални слабости, които стоят зад това. Поредицата от удари върху интересите на миноритарните акционери, изключително анемичният икономически растеж, който ни поставя на опашката в Европа и в региона, заедно със силния политически уклон към тежък популизъм за сметка на сериозни чуждестранни инвеститори в публични компании, няма как да не водят до охлаждане на инвеститорския интерес. Иначе са налице добри външни условия за по-трайно съживяване на икономиката, а с това и на борсата, но все по-съмнително е, че ще успеем да се възползваме от тях“, посочва анализаторът.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 536 хил. лв., като с оборот над 50 хил. бяха Адванс Терафонд АДСИЦ (+0,4%) – 171 хил., ПФК ЦСКА (0%) – 82 хил. и Агрия Груп (+3,2%) – 74 хил.

На регулиран пазар на БФБ днес се търгуваха общо 50 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 20/24, а при 6 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ (+4,6%), Агрия Груп (+3,2%) и Химимпорт (+3,2%), а с най-силен спад са книжата на Енергони (-13%), Елхим Искра (-7%) и Енрго-Про Мрежи (-5,6%).

Малките акционери в Енерго-Про Мрежи загубиха думата по сделките със свързани лица
, след като Sloane Park Property Trust N.V. е увеличило дела си от 1,47% на 5,46% и ще решава на Общото събрание относно такива сделки.
 
Акциите на Еврохолд се понижиха с 1,9%. Холдингът съобщи след края на петъчната сесия, че застрахователният му подхолдинг е отчел 26% спад на премийния приход през април, но автомобилният подхолдинг на компанията регистрира 51% ръст на продажбите през месеца на годишна база.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Дано това не откаже други, понциално добри емитенти, от IPO на БФБ :( Много по добре е все пак провалило се IPO от колкото изгоряли инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
RedBot
преди 9 години
Пак нямаше да се получи. Колко хора биха дали 300% премия за официално фалирало дружество???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
stasi666
преди 9 години
Ако не беше Томов със сигурност щеше да се получи.А дебелия английски . . . още повече показа,че има нещо гнило
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 0
RedBot
преди 9 години
Както е казал класикът: "Можеш да лъжеш един човек много пъти, можеш да излъжеш един път много хора, но не можеш да излъжеш много хора много пъти."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още