IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX изпрати тежък месец, но се представя по-добре от индексите на Wall Street

Най-губещият пазар през октомври е този в Турция, където местният индекс ISE 100 се е разделил с 9,76% от стойността си

08:26 | 02.11.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Водещият бенчмарк на Българска фондова борса SOFIX натрупа още по-голяма загуба през октомври от 4,42%, изпращайки месеца на ниво от 596,81 пункта, показват изчисления на Investor.bg. Така ако се погледнат данните от началото на годината, показателят се е разделил с 11,9% от стойността си.

Интересното е обаче, че в сравнение с индексите на Wall Street, все пак SOFIX се представя прилично. Dow Jones през октомври е отписал 5,1% от стойността, докато пониженията при широкия измерител S&P 500 и технологичния Nasdaq са съответно с 6,9% и 9,2%.

Сред общо 19 капиталови пазара в региона на Централна и Източна Европа 12 регистрират понижения на месечна база, а SOFIX заема 13-тото място в общото представяне.

Най-губещият пазар през октомври е този в Турция, където местният индекс ISE 100 се е разделил с 9,76% от стойността си, следван от гръцкият капиталов пазар, който регистрира спад от 7,45%. В топ 3 на негативната класация влиза и водещият измерител на борсата в Полша AIG. Той се е придвижил на червена територия с 6,21%.

Въпреки че турският капиталов пазар се представи най-добре сред борсите в региона през септември, очевидно доверието на инвеститорите е разклатено. Очакванията за инфлацията в страната се влошават и в началото на седмицата Турската централна банка ревизира в посока нагоре съществено прогнозите си за инфлацията от 13,4% на 23,5% за тази година и от 9,3% на 15,2% през следващата.

На месечна база през октомври най-голям ръст отчитат водещите индекси на борсите в Украйна, Румъния и Македония със съответно 5,06%, 1,27% и 0,98%.

Украинският капиталов пазар през цялата 2018 г. се нарежда сред най-растящите – за изминалите десет месеца на годината успява да напредне с близо 80%. Борсата в Македония расте с 40,4%. От началото на годината най-много губи водещият бенчмарк в Турция – близо 22%. 

Таблица: Изчисления на investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 5 години
Авторката (Магдалена), недейте писа за тази смешна фондова борса, няма как да се представи по-добре от Ню Йорк. Нито можеш да купиш, нито да продадеш някакво прилично количество. Към младите инвеститори, за да се научат на тази най-голяма игра в света - качват се на някоя хубава платформа и в Сащ. Там е играта, дори Европа отстъпва значително и се води по щатските движения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
dakl
преди 5 години
Това а настъпващият мече пазар е точно , но той е резултат на почти десетилетие ръст на фондовите пазари в нормалните страни, а това че БФБ е на почти 70 % под върха си от 2008 година , а борсите в другите страни където няма диктатори тип ББ като правило надминаха и то с много историческите си върхове , а не като нас които стагнираме почти цяло десетилетие, което едва ли случайно напълно съвпада с периода когато всичко у нас е подчинено на интересите на олигарсите и мафията олицотварявана от днешния управляващ политически елит! Именно за това у нас няма вече почти никакви чужди инвестиции и даже нашите сънародници предпочитат да инвестират в чужбина , а не собствения си капиталов пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Всички борси в целия ес са навлезли в тежък и продължителен мечи пазар и нашата не е изключние. Ние навлязохме в първата фаза на мечия пазар, скоро до 6-12 месеца ще навлезем във втора фаза, която е тежка рецесия из целия ес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още