Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Срокът за увеличението на капитала на ПИБ е удължен до 3 юли

Предишният срок беше 25 юни, като удължаването е обявено още на 12 юни

Срокът за увеличението на капитала на ПИБ е удължен до 3 юли

Смимка: БГНЕС/ЕЛЕНА ГЕРОСКА

Срокът за увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД е удължен до 3 юли 2020 г., показва съобщение на банката, публикувано чрез „Българска фондова борса“ АД още на 12 юни 2020 г.

Предишният срок за плащане на акциите беше 25 юни 2020 г., който изтече вчера.

Проверка в уеб страницата на „Централен депозитар“ АД показа, че към 01:00 ч. на 26 юни 2020 г. не е използвано нито едно от купените на 10 юни 2020 г. 110 млн. права.

„Първа инвестиционна банка“ АД е в процедура по увеличение на капитала с до 200 млн. лв., като държавната „ББР“ ще придобие до 70% от него стана ясно на 12 юни 2020 г.

Явно обаче има нужда от организационно време за плащане на парите, затова срокът е удължен до 3 юли 2020 г. - или с 8 дни.

"Придобиването на акции на „Първа инвестиционна банка“ АД от ББР е изключително важна сделка за нас, както и за влизането ни в еврозоната", обяви преди началото на правителствено заседание преди две седмици премиерът Бойко Борисов.

„Целта ни е юли този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще им фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. Затова се налага днес да приемем една точка - тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка", каза Борисов.

Капиталовият недостиг на банката беше открит от стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. По това време банката вече беше осигурила 130 млн. евро капиталов буфер от необходимите 262,9 млн. евро. Успешното увеличение на капитала на ПИБ е условие за присъединяването на България към ERM II или „чакалнята“ за еврозоната.

„Знаете, че влизането в Банковия съюз е нещо изключително важно и приоритетно, както и чакалнята на Еврозоната. От 2 седмици активно работим и с еврокомисаря Маргрете Вестагер. Всички изисквания, които бяха поставени, след няколко разговора, темата с ЕЦБ беше затворена, след това преминахме към аукциона вчера“, обясни Борисов.

Той подчерта, че ПИБ ще си изкупи акциите и ББР няма да загуби нищо. „Това трябва да бъде записано, изрично", обърна се Борисов към финансовия министър Владислав Горанов. Държавата чрез ББР взима акции на ПИБ, но тя ще си ги изкупи с лихвите обратно, категоричен бе премиерът.

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
1
 
8
marto76 до: Schroeder
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Поздравления за мнението! Вече рядко срещам компетентно мнение тук във форума, което да не почива на лични емоции и да се влагат страсти в него... Едно време не беше така, но сега... Явно е, че хората не разбират темата. След като имаш срок - 3 юли, ще платиш на 3 юли, а не на 29 юни, елементарно е.
2
 
2
 
7
Schroeder до: marto76
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Търсят под вола теле както обикновено. Иначе никой не чете, ако няма нещо "скандално". Освен това защо купувачите да бързат, ако тия милиони правят сега пари някъде другаде? На 03.07 ще ги платят.
3
 
3
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това са подробности, важна е целта!
0
 
7
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Срокът за увеличението на капитала на *** беше удължен още на 12 юни с официално съобщение от банката, публикувано чрез Българската фондова борса... Не разбирам защо тази публикация не се направи на 12 юни, а се появява чак на 26 юни?!? Страхотна "журналистика", поздравления!
3
 
4
 
4
Frosty до: naleg
преди 2 месеца
Докато не бъде натикан в затвора, където му е мястото.

Още от Новини и анализи
5 от 5: SOFIX се понижи във всички сесии от седмицата