Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ББР ще участва с до 70% в увеличението на капитала на ПИБ

Премиерът Бойко Борисов увери, че държавата ще е съакционер в частната банка за кратко и ще продаде обратно акциите на печалба

ББР ще участва с до 70% в увеличението на капитала на ПИБ

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Ivestor Media Group

Българската банка за развитие (ББР) ще участва с до 70 процента в увеличението на капитала на ПИБ, реши Министерски съвет.    Кабинетът прие доклад на Министерството на икономиката и на Министерството на финансите за действията, предприети от Българска банка за развитие (ББР) за участие в увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка  (ПИБ).

"Придобиването на акции на „Първа инвестиционна банка“ АД от ББР е изключително важна сделка за нас, както и за влизането ни в еврозоната". Това обяви преди началото на правителствено заседание днес премиерът Бойко Борисов. 

Още по темата

„Целта ни е юли този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще им фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. Затова се налага днес да приемем една точка - тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка", каза Борисов.

В сряда икономическият министър Емил Караниколов призна, че държавата е участвала в сделката за ПИБ.

Капиталовият недостиг на банката беше открит от стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. По това време банката вече беше осигурила 130 млн. евро капиталов буфер от необходимите 262,9 млн. евро. Успешното увеличение на капитала на ПИБ е условие за присъединяването на България към ERM II или „чакалнята“ за еврозоната. 

„Знаете, че влизането в Банковия съюз е нещо изключително важно и приоритетно, както и чакалнята на Еврозоната. От 2 седмици активно работим и с еврокомисаря Маргрете Вестагер. Всички изисквания, които бяха поставени, след няколко разговора, темата с ЕЦБ беше затворена, след това преминахме към аукциона вчера“, обясни Борисов. 

Той подчерта, че ПИБ ще си изкупи акциите и ББР няма да загуби нищо. „Това трябва да бъде записано, изрично", обърна се Борисов към финансовия министър Владислав Горанов. Държавата чрез ББР взима акции на ПИБ, но тя ще си ги изкупи с лихвите обратно, категоричен бе премиерът.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
0
 
0
 
19
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Сега в крайна сметка всички ще имаме интерес *** да е стабилна и да плаща дивиденти на държавата
1
 
8
 
18
Стоян Петров до: oiling the gears
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
През юли месец миналата година си постнал : " От началото на годината излезнаха данни че *** е отписала или продала лоши кредити за 250 млн. лв. което автоматично коригира цифрите на ЕЦБ, които са към 31 дек. 2018 Освен това недостигът на капитал и размерът на лошите кредити не са 2 отделни проблема, а един. Мислълта ми е, че реално сумата, която трябва да набави от *** е само 130 млн. евро, което предвид печалбата на банката за първите 6 месеца и след сделката с Кремиковци е достижимо в кратък срок". Прогносите ти за П.И.Б не са адекватни, а вероятно добре платени!
2
 
8
 
17
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Защо ли Първа Инвестиционна Банка ми звучи като Първа Частна Милиция?
2
 
8
 
16
Ivan N. до: Zlato
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Печалбата е на хартия, а ръководството финансира сделки със свързани лица които надвишават в пъти допустимите норми. Не ти трябва адвокат да ти каже това :)
1
 
6
 
15
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ceko Minev ми го цензурира?!? WTF?

Още от Икономика и политика
Политическите реакции след предложението на Борисов за ВНС и нова Конституция