IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговата цена за "Свилоза" бе повишена със 17% до 5,5 лв.

Оценката по метода на дисконтираните парични потоци е повишена с 25% до 5,06 лв.

09:31 | 26.11.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Търговата цена за "Свилоза" бе повишена със 17% до 5,5 лв.

А.Р.У.С.  Холдинг АД е повишило търговата цена за акция на "Свилоза" със 17% до 5,5 лв. за акция, показва коригираното търгово предложение. На 12 октомври бяха предложени 4,7 лв. за акция, а Комисията за финансов надзор наложи временна забрана за влизането в сила на предложението

Регулаторът направи редица забележки за търговото предложение, като поиска сравнение с дружества аналози, коригиране на грешки за спад на приходите, обосноваване на разходи за инвестиции и други.

А.Р.У.С.  Холдинг АД е подминал искането на КФН за оценка с дружества аналози, която оценка би довела до по-висока цена. Затова и в коригираното търгово има само оценка по метода на дисконтираните парични потоци и по метода на нетна стойност на активите.

При ДПП метода оценката е повишена с 25% до 5,06 лв., от 4,06 лв. преди месец и 10 дни. При НСА метода оценката остава 4,12 лв. И в двете търгово предложения максималната цена платена от търговия предложител в последните 12 месеца е 4,7 лв.

Самото търгово предложение не е достъпно в интернет, а е залепено в административната сграда на "Свилоза" АД в гр. Свищов. За пореден път този документ е скрит от удобно за инвеститорите място, каквото е интернет. Вероятната цел е да бъдат затруднени при писането на евентуални жалби. Надеждата е отново някой съвестен индивидуален акционер да отиде до Свищов, за да снима търговото предложение и да бъде допуснат до административната сграда. Така стана и предния път, когато такъв акционер предостави търговото предложение на Investor.bg, а редакцията ни го разпространи в интернет пространството.

Сега КФН има 10 работни дни, за да се произнесе по новото търгово предложение. Ако то бъде забранено, в бъдеще А.Р.У.С. ще може отново да отправи такова. Ако КФН даде зелена светлина, то "Свилоза" АД ще поеме към пътя на отписване от борсата, защото има две лица, които могат да осигурят достатъчно гласове, за да бъде търговото успешно. Това са "Свилоза 2000" АД и "Екотекника" ЕООД с общ дял от 4%. В останалите акционери са само 2,74%.

Пазарните участници реагираха на повишената търгова цена с покупки до цена от 5,4 лв. по време на търговската сесия в петък (23 ноември).

Акциите на "Свилоза" АД поскъпват със 7,94% през последните 12 месеца до пазарна капитализация от 168 млн. лв. Разпределен е и брутен дивидент от 0,031 лв., което прави около 0,6% дивидентна доходност.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
 

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 1
ceneto
преди 5 години
"Самото търгово предложение не е достъпно в интернет, а е залепено в административната сграда на "Свилоза" АД в гр. Свищов. За пореден път този документ е скрит от удобно за инвеститорите място, каквото е интернет. Вероятната цел е да бъдат затруднени при писането на евентуални жалби. Надеждата е отново някой съвестен индивидуален акционер да отиде до Свищов, за да снима търговото предложение и да бъде допуснат до административната сграда. Така стана и предния път, когато такъв акционер предостави търговото предложение на Investor.bg, а редакцията ни го разпространи в интернет пространството." още на миналото търгово писах жалба че с достъпа на проекта за търговото, акционерите не се третират по равно и се губи прозрачноста, познайте какъв беше отговора от кфн - няма нарушения всичко е както трябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Toranaga
преди 5 години
Какво пречи да се променят административните правила и винаги да се знае мнението и на едната и на другата страна?? Тук КФН и законодателите имат какво да направят, за да има по- добра прозрачност !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още