IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на „Свилоза“ поскъпнаха до 10-годишен връх след решение на КФН

Регулаторът настоява за сравнения с дружества аналози, коригиране на грешки за спад на приходите и други

10:47 | 12.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Акциите на базирания в Свищов производител на сулфатна избелена целулоза и продукти от нея "Свилоза" поскъпнаха до 10-годишен връх след решение на пазарния регулатор за искане на корекции в тръгово предложение за компанията. 

В края на седмицата стана ясно, че Комисията за финансов надзор (КФН) настоява за сериозни корекции на търговото предложение на А.Р.У.С Холдинг АД към акционери в "Свилоза" АД, държащи около 6,74% от капитала.

В публикуваното на уеб страницата решение за временна забрана на търговото предложение КФН настоява А.Р.У.С Холдинг АД да изготви оценка според дружествата аналози.

Според мнения на анализатори подобен метод на оценка ще доведе до по-висока цена спрямо търговата цена от 4,7 лв. за акция в предложението с временна забрана.

Предвид обстоятелството, че дейността на „Свилоза“ АД е експортно ориентирана, съответно голяма част от приходите от продажби през последните години са реализирани от износ, следва да се има предвид, че на международните пазари дружеството се конкурира с множество предприятия със сходен предмет на дейност и сходни произвеждани продукти. Доколкото както „Свилоза“ АД, така и конкурентните предприятия, реализират приходите си на едни и същи пазари, всички те са изправени пред едни и същи рискове, съответно осъществяват дейността си при сходни условия и могат да бъдат приети за сходни дружества", се казва в становишето на борсовия регулатор.

От А.Р.У.С. Холдинг АД твърдяха, че нямат дружества аналози, защото другите компании произвеждат не само целулоза, а и хартия.

Също така КФН иска да се коригира техническата грешка, довела до спад на приходите с 13% през 2021 г. Investor.bg вече писа, че търговият предложител А.Р.У.С е заложил годишен ръст в цената на целулозата от 3,07%, но вместо да добавя тези проценти към цената от 2020 г., която се базира на официални реномирани чуждестранни прогнози, е взел друго решение, като е добавил няколко пъти (колкото са съответните години) по 3,07% към ниската цена от 2017 г. и така цената за 2021 г. се оказва по-ниска спрямо тази през 2020 г. За да се коригира грешката, трябва очакваното поскъпване на целулозата от 3,07% да се добави към планирате 1 355 лв. за тон през 2020 г.

От регулаторния орган настояват за предоставяне на обосновка на значителните заложени инвестиции за 2019 г. и 2020 г., както и за отчитане на приходи от продажби от новите топлоелектроцентрала и завод за микрокристална целулоза.

Сега А.Р.У.С. Холдинг АД има право да коригира предложението си или да се откаже от него. Ако внесе корекции, КФН ще разполага с нови 10 дни за разглеждането им.

Пазарните участници реагираха положително на временната забрана от КФН и акциите на "Свилоза" АД поскъпнаха с 4% в петък до 5,1 лв. за ценна книга, което е рекорд за последните 10 години и 4 месеца.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още