Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

За 11-а година: "Агрия груп холдинг" предлага да няма дивидент

Неконсолидираната печалба за миналата година е 1,84 млн. лв.

За 11-а година: "Агрия груп холдинг" предлага да няма дивидент

Снимка: agriabg.com

Варненският земеделски холдинг „Агрия груп холдинг“ АД предлага отново да не бъде гласуван дивидент за акционерите. Неконсолидираната печалба за миналата година е 1,84 млн. лв.

Така „Агрия“ ще продължи да не радва акционерите с дивидент, както прави от появата си на борсата през 2008 г. вече цели 11 години.

Консолидираният собствен капитал към 31 декември 2018 г. е 144 млн. лв., пасивите са за 183 млн. лв., а общите активи са 328 млн. лв. Капиталовата структура с превес на пасивите над собствения капитал обикновено не позволява изплащането на дивидент, защото вероятно банките кредиторки го поставят като изискване, тъй като не желаят обезпечението им да се свива.

Традиционната теза на дружеството е, че печалбата се реинвестира.

Също така преди години „Агрия“ обмисляше увеличение на капитала чрез издаване на нови акции, което не беше реализирано.

Консолидираната печалба на „Агрия груп холдинг“ АД е стабилна на ниво от 13,2 млн. лв. за 2018 г., след като беше същата и за 2017 г. Консолидираните продажби се увеличават с 51% на годишна база до 270 млн. лв. за 2018 г.

„Агрия груп холдинг“ АД развива от търговия със семена и препарати, през производство на пшеница, ечемик, слъчоглед, царевица и рапица, през съхранение на земеделска продукция до производство на брашно, фураш и олио. Също така търгува със земеделски продукти и купува земеделска земя в Североизточна България.

Акциите на „Агрия груп холдинг“ АД поевтиняват с 21% в последните 12 месеца до 9 лв. за акция и 61 млн. лв. пазарна капитализация.
 

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Свиващият се оборот на БФБ паказва почти пълна апатия към търговията